Datering

Klaptafel of flap-aan-de-wand

Ook al liggen de gebieden niet bepaald naast elkaar, interieurs uit Ameland en de Zaanstreek hadden veel gemeen. In beide streken had men een voorkeur voor dezelfde soorten meubeltypen: hoekkastjes, klaptafels en bedbankjes. Deze meubelstukken werden meestal gemaakt in de Zaanstreek en vervolgens naar Ameland gevaren. Vaak werden ze daar dan overgeschilderd, omdat de Zaanse beschildering er minder in de smaak viel op Ameland had men een voorkeur voor Bijbelse voorstellingen. Daarnaast was Amelander meubilair ook wel beschilderd met meer abstracte decoraties en bloemmotieven. De meubelstukken konden soms net zo abstract en kleurrijk beschilderd zijn als die op Hindeloopen, maar doordat er minder kleine patronen naast elkaar stonden, oogden ze toch minder bont. Klaptafel of flap-aan-de-wand beschilderd met een mythologische voorstelling.

Gedetailleerde beschrijving

Tafel bestaande uit vurenhouten blad (a) en grenenhouten poot (b). a: geschulpt ovaal tafelblad met opstaande rand. Beschildering: binnen een zwarte;bruine en groene rand is een voorstelling geschilderd. De beschildering stelt een verhaal uit de Klassieke mythologie voor: calydonische zwijnenjacht en Meleager. b: onderstel van de tafel wordt gevormd door een bruin geschilderde driepoot waarvan de stijl gedraaid is en de drie poten geschulpt uitgezaagd zijn. Volgens machtigingaanvraag 2-5-1957 is deze tafel afkomstig uit Bunschoten maar zeer waarschijnlijk eerder van Ameland. Een van de weinige klaptafels van dit model die nog compleet zijn van de meeste klaptafels is de poot niet bewaard gebleven omdat het tafelblad als wandplaat werd gebruikt.

Identificatie
Titel
Klaptafel of flap-aan-de-wand
Objectnummer
006196
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • klaptafel
    Tafeltje dat men in zijn geheel tegen een wand kan klappen.
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5204
Werk
Breedte
82.0 cm
Hoogte
78.0 cm
Lengte
110.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 mei 1957
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Ameland
  • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae