Datering

Draagteken

Een ovalen penning met gat en ophangoog aan ketting. Vanwege de ketting gaat het hier niet om een gildepenning maar om een draagteken. De herkomst is onzeker. Het object vertoont enige gelijkenis met de draagtekens van het visdragersgilde te Amsterdam. Deze visdragers werden door opzienders van de armen en vanaf 1766 door de regenten van het Spinhuis aangesteld voor bijzondere personen, die vis aan de vismarkt hadden gekocht, deze vis naar huis te dragen (vanaf 1597). Zij droegen tot teken van hun aanstelling een koperen visje met oog op de linkerborst. Het gaat hier niet om een echt gilde, maar om een daar aan verwante groep mensen.; Zie Dirks 124, en G. van Orden, 41.; De draagbaar heeft echter geen connectie met de Amsterdamse vismarkt, daar werd de vis op marmeren platen te koop aangeboden. De draagbaren komen wel voor op penningen van het chirurgijnsgilde.; Ook in Enkhuizen en Hoorn (en in talloze andere plaatsen) waren vismarkten, waar ook visdragers werkzaam waren. Bij welke visdragers dit draagteken hoorde is daarom moeilijk te achterhalen.

Vz: een gegraveerde vis in een gegraveerd ovaal. Kz: in een dubbele gegraveerde cirkel een gegraveerde draagbaar. Ophangoog is; versierd met gegraveerde streepjes en rondjes.

Identificatie
Titel
Draagteken
Objectnummer
005266
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • penning
    Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5432
Over
Onderwerpen
  • Vis
    Dik houten verbindingsstuk tussen middenvlakplank en stevens bij de Blankenbergse schuit.
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
6.7 cm
Lengte
21.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Gegraveerd (inkerven)
    Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 februari 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen