Datering
Maker onbekend

Kussensloop voor een pronkbedstede

Deze kussensloop is bedoeld voor een pronkbedstede. De sloop is op de korte zijde in kruissteek geborduurd met motieven van twee pauwen en een levensboom. De oorspronkelijk zwarte zijde is bruin verkleurd. Aan de open zijde staan de initialen ‘P.I.A.P’. De sloop is aan de zijde van het borduurwerk voorzien van een tussenzetsel van Vlaamse kloskant (fond à cinq trous), waarachter een rode blinker geschoven werd, om het motief goed te laten uitkomen.

Wit, rand stopwerk aan weerszijden van het kruissteek patroon in bruine zijde, pauwen en een levensboom; aan de openzijde initialen P.I.A.P. tussenzetsel van Vlaamse kloskant (fond á cinq trous), sluiting dmv. 6 strikbandjes. Breedte tussenzetsel 3 cm.

Identificatie
Titel
Kussensloop voor een pronkbedstede
Objectnummer
008000
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • kussensloop
    Losse overtreksels van beddenkussens, vaak passend bij lakens en peluwslopen. Gebruik 'kussenovertrekken' voor decoratieve overtreksels van kussens. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-5499
Werk
Breedte
60.0 cm
Lengte
64.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
  • Geklost (kant)
    Zowel met de hand als machinaal bewerkte kant (textiel).
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 14 oktober 1965
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Alkmaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden