Datering
Maker Eberhard Philip Seidel

De redding van Klaas Bording en zijne beide zonen

Voorstelling van de redding van drie mannen op een ijsschots.

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van de redding van drie mannen op een ijsschots. Op de voorgrond drie zeilschepen en een sloep. Het schip rechtsvoor is volgeladen met mensen. De sloep bevindt zich op een grote ijsschots en wordt door mannen op het ijs voortgetrokken over het ijs in de richting van de ijsschots links van het midden. De drie mannen staan op de ijsschots met de handen omhoog. Zowel links als rechts is op de horizon een stuk van de kust voorgesteld. Titel: m.o. in de marge. Imp.: in de marge: l.o. E.P. Seidel, del. r.o.: Konl. Lith. v. C.W. Mieling.

Identificatie
Titel
De redding van Klaas Bording en zijne beide zonen
Objectnummer
006590
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • steendruk
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6059
Over
Onderwerpen
  • Ijstocht
  • Visserman
    Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
  • Reddingswerk
    Al het werk dat wordt verricht bij een reddingsactie om drenkelingen of personen die anderszins in een moeilijke en fysiek gevaarlijke positie terecht zijn gekomen waar ze zonder hulp niet uit kuunnen komen, te redden.
Werk
Breedte
20.5 cm
Hoogte
17.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Eberhard Philip Seidel (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
  • inkt
    Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
  • Lithografie (techniek)
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 3 november 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Apeldoorn
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden