Datering

Deur

Gedetailleerde beschrijving

Deur, bestaande uit twee samengevoegde planken, die bijeen gehouden worden door twee op de achterkant vastgespijkerde dwarsregels. Langs de rechter zijkant is op de deur een profielrand vastgespijkerd die iets uitsteekt. Aan de linkerkant zijn twee scharnieren bevestigd. Beschildering voorkant: De profielrand langs de zijkant van de deur is steen-rood. Op de deur is een omlijsting met daarbinnen een middenvlak geschilderd. De buitenste, brede rand is blauw (wit) gemarmerd. Daarbinnen is een smalle rand geschilderd rondom het middenveld, de vorm van het middenveld met hol ingesprongen hoeken volgend. Deze rand is steen-rood (wit) gemarmerd. Daarbinnen heeft het middenveld een blauwe ondergrond waarop in wit een voorstelling is geschilderd. Op het middenveld is een bloemstilleven geschilderd met tussen de bloemen een vogel die een paar takjes met bloemen in zijn snavel heeft. De bloemen staan in een vaas die een hoge voet heeft. Beschildering achterkant: De profielrand langs de zijkant van de deur is steen-rood. Op de deur is een omlijsting met daarbinnen een middenvlak geschilderd. De buitenste, brede rand met de dwarsregels is blauw (wit) gemarmerd. Daarbinnen is een smalle rand geschilderd rondom het middenveld, de vorm van het middenveld met hol ingesprongen hoeken volgend. Deze rand is steen-rood (wit) gemarmerd. Daarbinnen heeft het middenveld een blauwe ondergrond waarop in wit een voorstelling is geschilderd. Op het middenveld is een bloemstilleven geschilderd met tussen de bloemen een omkijkende vogel. De bloemen staan in een vaas. beschilderd

Identificatie
Titel
Deur
Objectnummer
007509
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
  • deur
    Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6066
Werk
Breedte
56.5 cm
Hoogte
165.0 cm
Lengte
3.8 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Marmeren
    Het voorstellen van gepolijst marmer met schilderkunstige middelen zoals verf en vernis. Vaak zijn platen en stroken voorgesteld overeenkomstig de wijze van verwerken van echt marmer. Kleurbedoelingen en aderverloop zijn onbeperkt beheersbaar en te bereiken. Nederlandse handwerkslieden plachten in deze kunst uit te munten, getuige de lof die de Zweedse architect N. Tessin over hun marbrieren uitsprak (1687). Iets anders was de techniek waarop aan Hendrick de Keyser in 1612 en Cornelis de Graeff in 1628 octrooien werden verleend: marmersteen verkregen door het vermengen en in het vuur bakken van verscheyde verwen. Vgl. marmerstuc, stucco lustro. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 april 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen