Vorige Zuiderzeemode 81 / 1872 Volgende
Datering

Schort voor vrouw

Zware wollen boezels worden in het werk gedragen. In de winter wordt na het werk een nette wollen boezel gedragen. Het stikkie is meestal blauw met wit geruite katoen, en wordt met een rood, groen of blauw breisel aan de boezel gezet. Voor bijzondere gelegenheden is het stikkie rood geruit en wordt met een geel breisel aan de boezel gezet. De schortebanden zijn meestal van gekleurd langet, in rouw worden zwarte of blauwe wollen banden gebruikt. De initialen zijn uit de rouw rood of geel, in de rouw groen of paars.

Half wol half linnen, bruin, anekes, vroeger een broekengoed voor mannenbroek, een grof geruit stikkie direct aan de boezel gezet, tailleband van grijs groen langet, wollen schort- en gatbanden, initialen I.C. in wit wollen kruissteek aan beide zijden van de boezel en aan het einde van de gatbanden.

Identificatie
Titel
Schort voor vrouw
Objectnummer
002628
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6303
Werk
Breedte
60 cm
Lengte
80 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden