Datering

Lepelrek

Lepelrekje

Gedetailleerde beschrijving

Lepelrekje (a) van vurenhout, beschilderd, met 11 tinnen lepels. Rechthoekig met driehoekig bovenkant waarop geprofileerde latjes zijn bevestigd. Drie dwarshoutjes waarin gaten voor de lepels. Voorkant is beschilderd met rode roosjes, groene bladeren en zwarte figuurtjes. Overige onderdelen zijn bruin gehout. De lepels hebben een ovaalvormige bak, zeskantige steel en een rattestaart onder de bak en een merkteken. Geheel is met spijkers in elkaar gezet. Een lepel ontbreekt (b t/m l).

Identificatie
Titel
Lepelrek
Objectnummer
000028
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • lepelrek
    Houders op een voet, met in het midden een kolom, waaraan lepels kunnen worden opgehangen. Gebruik 'lepelvaasjes' voor kleine vazen met een geschulpte rand waarin lepels worden bewaard. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6657
Werk
Breedte
24.0 cm
Lengte
40.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • tin
    Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.Pewter is an alloy of tin (80-90%) with lead (20-10%), nowadays with antimony.
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 3 augustus 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Hierden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen