Datering

Omroepersbel

De bewoners van Marken waren ‘gewend’ aan het overstromen van hun eiland bij extreem hoog water en heftige stormen, en de dorpsomroeper sloeg dan direct alarm met de koperen omroepersbel. Dit gegeven wilde kunstenaar Herman Frederik Carel ten Kate hier in beeld brengen. Ten Kate bezocht regelmatig het eiland Marken – zijn broer was hier predikant – en kwam er in aanraking met de rauwe werkelijkheid en het leven van de Markers met het water. De meeste huizen stonden op palen zodat mens en dier zich hier in veiligheid konden brengen. Dat Marken en zijn inwoners er echter niet altijd goed vanaf kwamen, toonde de stormvloed van 1916. Water overspoelde het eiland en sleepte complete huizen mee de Zuiderzee in, met vele slachtoffers als gevolg.

Koperen omroepersbel met houten handvat. Aan de zijkant handvat inscriptie IcVM

Identificatie
Titel
Omroepersbel
Objectnummer
000392
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • klok (idiofoon)
    Een rond, schaalvormig metalen voorwerp in de vorm van een klok of halve bol al dan niet met klepel. Het produceert een heldere klank door beweging van de bel of door het aanslaan ervan met een hamer-tje. In het klooster was de bel onmisbaar bij het aangeven van het dagritme van bijvoorbeeld het opstaan en naar bed gaan, het persoonlijk en het gemeenschappelijk gebed, de maaltijden. In sommige streng gesloten zusterkloosters was het de gewoonte een handbel (een bel met een steel) te luiden wanneer een vreemde aanwezig was in het klooster. Deze werd door een van de zusters met belgelui vergezeld opdat de overige zusters zich tijdig konden terugtrekken.Metalen instrument tot het voortbrengen van een bepaald geluid, meestal in de vorm van een om-gekeerde beker waarvan de rand zich verbreedt. Wordt aangeslagen door een erin opgehangen klepel of door een hamermechanisme. Een klok hangt, in tegenstelling tot een bel, altijd op. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6750
Werk
Hoogte
32.0 cm
Lengte
14.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Oudeschild
  • Texel
  • Oudeschild
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen