Vorige Zuiderzeemode 65 / 1872 Volgende
Datering

Schort

Uit de rouw is het bovenstukje kleurig, in de rouw geborduurd met paars en zwart; in dat geval is het zijden lint zwart evenals de wollen banden. Geen leget. De bovenrok wordt tegen vuil worden beschermd door een schort. Dit schort is 's zondags als het kletje gedragen wordt een boezel, door de week en met werk een bontje. De Boezel: Omstreeks 1850 droeg de Volendamse vrouw zondags een zwart wollen voorschoot met een breed geruit zijden bovenstuk. Omstreeks de eeuwwisseling waren de bovenstukjes nog altijd geruit, alleen voor hoogtij waren zij van zijde. Later gebruikte men voor het bovenstukje witte zijde bedrukt met kleurige bloempatroontjes. Net als bij de kraplap werd omstreeks begin jaren veertig het zijden bovenstukje van wit satijn, waarop gekleurde bloemen in boeketvorm gespoten werden. Na ongeveer het midden van de twintigste eeuw werden de boeketten machinaal geborduurd en ongeveer een decennium later wordt hierin ook gouddraad of lurex verwerkt.

Zwart wollen stof "kletjesgoed", stikkie versierd met machinaal genaaide bloemen, de bovenzijde zeer fijn geplooid in een blauw zijden band gezet, alleen in het midden enkele cm. glad gehouden, twee blauw keperen schortbanden, de tailleband en het stikkie gevoerd met witte katoen.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
006786
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7029
Werk
Breedte
140.0 cm
Lengte
105.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
  • satijn
    Geweven stof met een glad, glimmend oppervlak, gekenmerkt door een hoofdbindingssysteem, de satijnbinding. Bij deze binding loopt elke kettingdraad over vier of meer opeenvolgende inslagdraden heen en onder de volgende door, het bindingspunt. De bindingspunten van de naast elkaar liggende kettingdraden zijn van tenminste twee inslagdraden verschoven, zodat nooit keperlijnen gevormd worden. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 augustus 1960
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden