Datering

Brandspuitpenning

Een brandspuitpenning is een gegoten koperen presentiepenning, gebruikt vanaf het laatste kwart van de 17de eeuw tot aan het begin van de 19de eeuw, om de aanwezigheid van de brandweerlieden te controleren. Op de voorzijde is meestal het stadswapen afgebeeld en op de keerzijde een brandspuit, eventueel vergezeld van de wijkaanduiding of wijknummer. Deze penningen werden vaak samen met de brandspuit geleverd door de fabriek van de gebroeders Vander Heyden te Amsterdam werkzaam tussen 1673 en 1867.

Vz: het wapen van Wormer: een met een doek omwonden, afgehouwen hoofd (van een Fries Opperhoofd) dat de Wormers aan graaf Floris V zouden hebben gebracht als wraak over de dood van zijn vader door de West-Friezen bij Hoogwoud verslagen. Daarnaast OOS - SP (voor oosterspuit). Kz: de brandspuit in een slangenrond. Doorboord.

Identificatie
Titel
Brandspuitpenning
Objectnummer
008188
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • brandpenning
    Genummerde penning die de spuitgasten bij de brand aan hun brandmeester moeten afgeven, ten bewijze van hun aanwezigheid.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8068
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 maart 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Wormer
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen