Datering

Hoedenvormer

Hoedenvormer

Hoedenvormer van gedraaid hout op dik klaverbladvormig onderstel. Aan de onderzijde van het onderstel een papiertje met VVZ.7. De schroefdraad is van ijzer. Een van de delen van de hoedenvormer is met een scharnier aan het onderstel bevestigd.

Identificatie
Titel
Hoedenvormer
Objectnummer
B000033
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • mal (gereedschap voor vormen en geleiden)
    Een mal is een gietvorm waarmee een afgietsel van een voorwerp of een onderdeel wordt gemaakt. Vloeistof wordt in de mal gegoten en stolt, waardoor de na te maken vorm ontstaat. (Conservation Dictionary)In hout, gips, steen of metaal gesneden, verdiepte vorm, mogelijk aangevuld met een tegenvorm. Wordt gevuld met een zachter materiaal dan de mal ter verkrijging van een voorwerp. Zo zijn er houten mallen voor koeken, gipsen mallen om wassen beeldjes mee te maken of mallen van steen voor de vervaardiging van bijvoorbeeld tin-loden pelgrimsinsignes of devotiebeeldjes van klei (die vervolgens worden gebakken). RT matrijs; pons. (Religieus Erfgoedthesaurus). In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken (Van aaks tot zwei)In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken. (Van aaks tot zwei)A mold is a casting form used to make a cast of an object or part. Liquid is poured into the mold and solidifies, creating the shape to be recreated. (Conservation Dictionary)Carved in wood, plaster, stone or metal, deepened form, possibly completed with a counter mold. Filled with a softer material than the mold to obtain an object. Thus there are wooden molds for cakes, plaster molds for making wax figurines, or stone molds for making, for example, tin-lead pilgrim insignia or devotional figurines made of clay (which are then fired). RT die; punch. (Religious Heritage Thesaurus). Board cut out in negative form with which a plasterer draws a frame (From aaks to zwei)Board cut out in negative form with which a molding is drawn by the plasterer. (From aaks to zwei)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8096
Over
Onderwerpen
  • Textielbewerkingsgereedschap
    Gereedschap gebruikt voor het maken van, of het werken met, textiel. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
15.5 cm
Hoogte
35.5 cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 1 januari 1970
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen