Datering
Maker Martin Monnickendam

Hoorn, in de keersluis

Schets. Gezicht op een vissersboot de HN 20, die met half zeil in de keersluis te Hoorn ligt.

Gedetailleerde beschrijving

Schets. Gezicht op een vissersboot de HN 20, die met half zeil in de keersluis te Hoorn ligt. De boot schuin naar voren, met de boeg naar rechts, aan de kade. Op de kade zit een man op een bolder. Aan de andere zijde van de kade nog enkele aangemeerde boten. Op de achtergrond zeilen schepen voorbij op de open zee. Opschriften/merken: geen. Opschriften/merken versozijde: r.o. in zwart potlood: 13 Hoorn / Zuiderzee van / de Keersluis.

Identificatie
Titel
Hoorn, in de keersluis
Objectnummer
001372
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
  • tekening
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8546
Over
Onderwerpen
  • Aanlegplaats
    Aanlegplaats, aanleg, ligplaats: plaats waar voorzieningen om schepen aan af te meren aangebracht zijn. (De Binnenvaart)
  • Botter
    Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)
Werk
Breedte
26.8 cm
Hoogte
38.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Martin Monnickendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
  • krijt (materiaal)
    Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.Cretaceous is a soft rock composed of calcium carbonate. (Conservation Dictionary)Cretaceous is a soft rock composed of calcium carbonate, CaCO3.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 26 april 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hoorn NH
  • Elspeet
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –