Datering
Maker onbekend

Rok

Er werden wel vier of meer rokken gedragen, vooral 's zondags. De onderste rok was van rood of blauw baai. De kleur van de rood baaien rok verkreeg men door de rok te verven met een extract verkregen uit de wortels van de Meekrap. Deze plant, de Rubia Tinctorum, eeuwenlang in Zeeland verbouwd, scheen een antireumatische eigenschap te bezitten. Vandaar dat men zei, dat het dragen van een roodbaaien onderrok een probaat middel tegen reuma was. Over de baaien rok droeg men vaak een"streeprok" (zwart-wit gestreept) en een moiré ( gevlamde) rok. Bron: "Nunspeetse Kleraozie".

Onderrok van blauwe baai voorkant glad en achterkant geplooid, aan de onderkant is de rok omgehaakt. Een oprijgsel (koppel) aan de onderkant. Aan beide zijkanten een opening de zogenaamde "krasgaten" deze zijn afgezet met blauw koor..

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
026007
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-86023
Over
Onderwerpen
  • Rouwkleding
    Kledingvariant waarbij gedurende een vastgestelde periode rouw wordt getoond over het verscheiden van een directe bloedverwant (eerste- of tweede graad). Zie ook 'lichte rouw', 'halve rouw' en 'zware rouw'. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
44 cm
Lengte
79 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 8 december 2011
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Nunspeet
  • Nunspeet
  • Nunspeet
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden