Datering

Kamerscherm

De belangstelling voor het oude beschilderde meubilair kwam na de tentoonstellingen aan het eind van de 19de eeuw weer op. Vooral in gegoede kringen stond het schilderwerk in de belangstelling.Oude stukken werden opgekocht en kregen soms een nieuwe bestemming. Een voorbeeld is dit kamerscherm. Het is samengesteld uit vier oude bedsteedeurtjes. Alleen de beschildering van de achterkant is van rond 1900.

Gedetailleerde beschrijving

Tweeslags scherm, tezamen met identiek scherm 4561 /b een vierslags scherm vormend. De slagen zijn aan de bovenkant geschulpt van vorm. De slagen bestaan uit twee geschulpte panelen. Aan de voorkant is rondom de panelen een profielrand aangebracht. De onderste panelen hebben een verhoogd middenveld, dat ook geschulpt is en een profielrand heeft. Aan de achterkant ligt alleen het onderste paneel dieper in de omlijsting. Beschildering: De omlijsting van de panelen heeft een lak-rode ondergrond waarop acanthuskrullen zijn geschilderd. De krullen zijn aangevuld met twee hoornblazende engeltjes met een bladerkransje in de hand bij de bovenste hoeken van het bovenpaneel en zittende vrouwenfiguren bij de hoeken van het onderste paneel. De profielrand rond de panelen is blauw (wit) gemarmerd.De bovenste panelen hebben een blauwe ondergrond waarop in wit een bloempatroon is geschilderd, dat op de twee panelen identiek is. De panelen aan de onderkant hebben een rand waarvan de ondergrond crèmekleurig is en waarop in rood en blauw krullen geschilderd zijn. De profielrand rond het middenveld van de onderste panelen is rood en verguld. Het middenveld linksonder bestaat uit een man in rood gewaad. Aan zijn voeten knielt een man in bruin gewaad. De man in het rood legt zijn handen op de ogen van de knielende man. Rond deze twee mannen in het midden van de voorstelling staat een grote groep mensen toe te kijken. Op de achtergrond zijn een aantal gebouwen geschilderd. De beschildering stelt de genezing van de blindgeborene voor (Johannes 9: 1-41). Het middenveld rechtsonder is beschilderd met de aanbidding door de koningen (Matteus 2: 1-12). Tegen een architecturale achtergrond is een aantal personen voorgesteld. Aan de linker zijkant staat een man en voor hem zit een vrouw met een kind op schoot. Rechts zijn drie mannen voorgesteld, waarvan de voorste twee knielen voor het kind. Zij hebben alle drie een doos- of vaasvormig voorwerp bij zich. Rechts op de achtergrond zijn nog een aantal toekijkende personen voorgesteld. De achterkant van het scherm is groen geschilderd. De omlijsting is donkerder van kleur dan de panelen. Bovenaan is op elk paneel een strik geschilderd, waaraan een ring hangt met een zittende papegaai. De linker papegaai is groen, rood, wit en blauw en de rechter is rood, wit, geel en blauw.

Identificatie
Titel
Kamerscherm
Objectnummer
004561 /a
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • scherm (meubilair)
    Verwijst naar meubilair in de vorm van een staande scheidingswand die kan worden gebruikt om een ruimte te verfraaien, af te scheiden of af te schermen, of om privacy te waarborgen. Schermen zijn vaak rijk gedecoreerd. (Van Dale)
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-8901
Werk
Breedte
106.0 cm
Hoogte
135.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)Oak is the wood of Quercus robur. The wood is hard and highly resistant to water. It has been widely used in northern Europe in construction, for ships, furniture and panels. (Conservation Dictionary)Oak wood is the wood of the oak tree. Oak is a very durable type of wood with wide pores, and with wide glistening mirrors when cut on the dead end. It is important material for beams, hoods, frames, doors, paneling and the like. Very widely used until the 17th century, nowadays it is expensive due to its scarcity and almost completely replaced by softwood. It is easy to cut and therefore suitable for making furniture. For paneling, people liked to use wagon shot and split planks. Oak wood was usually designated by its place of origin or transit port: e.g. Deventer wood, Zutphen planks, Hasselt wood (supplied along the Overijsselian Vecht), Rhenish oak, Wesel wood (supplied along the Lippe, Ruhr and Rhine rivers), Brabant wood. Nordic oak wood came from northern Germany and the Baltic countries. In the eastern Netherlands a lot of native oak was processed. Nowadays mainly French, Westphalian and Slavonian oak is in trade. (Haslinghuis)
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 17 november 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Dordrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden