Datering

KLM-huisje 'Peperhuis'nr. 87

KLM-huisje 'Peperhuis' nr. 87 - miniatuur - voorzien van jenever, nog gevuld en met kurk. Het huisje is uitgevoerd in Delfts blauw. Voor toeristen iets typische Hollands, en dus een zeer goed gekozen relatiegeschenk van onze Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. KLM is begonnen met het uitgeven van de huisjes in 1952. De vliegtuigmaatschappijen mochten in die tijd geen cadeautjes geven om de klanten te trekken omdat dat geen eerlijke competitie was. De KLM liet Delfts Blauwe huisjes maken, gevuld met Likeur en later met Jenever. Toen begonnen natuurlijk alle concurrenten van de KLM te klagen: “KLM geeft cadeautjes aan de klanten”, waarop KLM zei “wij mogen zelf toch wel weten hoe wij de drank aan onze klanten schenken?”. “Er is toch geen wet die zegt hoe ik mijn drinken moet serveren?”. En zo zijn ze begonnen. In 1994 bestond de KLM 75 jaar en heeft men nog 15 huisjes in een keer uitgegeven om te komen tot 75 huisjes. Sinds dat jaar verschijnt er elk jaar een KLM-huisje. KLM-huisje 'Peperhuis' nr. 87 - miniatuur - voorzien van jenever, nog gevuld en met kurk. Het huisje is uitgevoerd in Delfts blauw. Voor toeristen iets typische Hollands, en dus een zeer goed gekozen relatiegeschenk van onze Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. Zie de website van de verzamaling van Ed Zonneveld http://www.klmhuisjes.info/?page_id=2 http://www.klmhuisjes.com/

Gedetailleerde beschrijving

KLM-huisje 'Peperhuis' nr. 87 - miniatuur - voorzien van jenever, nog gevuld en met kurk. Het huisje is uitgevoerd in Delfts blauw. Voor toeristen iets typische Hollands, en dus een zeer goed gekozen relatiegeschenk van onze Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM. Het KLM huisje van het 'Peperhuis' is collectie geworden omdat het de museumgeschiedenis van het Zuiderzeemuseum vertegenwoordigd, een stukje PR uit 2006. Naast ons 'Peperhuis'/Zuiderzeemuseum zijn er ook van andere museumpanden KLM-huisjes gemaakt: Teylers Museum Haarlem (nr. 86), Oudheidkamer Den Burg Texel (nr. 94), Sieboldhuis Leiden (nr.93), Edams Museum (nr. 20), Het Rembrandthuis (nr. 48), Museum Van Loon (nr. 83).

Identificatie
Titel
KLM-huisje 'Peperhuis'nr. 87
Objectnummer
026289
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • miniatuurversie
    1. Kleine geschilderde voorstelling in een handschrift. Is de miniatuur geschilderd in een grote beginletter (initiaal) van een tekst, dan spreekt men van een gehistorieerd initiaal. 2. Zeer klein schilderij (dat meestal een portret als onderwerp heeft).
  • kruik
    HVorm van Michelsberg-aardewerk, waarbij de bodem vlak is en de aanwezigheid van hengsels het meest karakteristiek is. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-90057
Werk
Breedte
6 cm
Hoogte
9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 15 augustus 2013
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden