Datering
Maker

Knopstoel

Hindelooper interieurs stonden in binnen- en buitenland bekend om hun vele kleuren, patronen en materialen. Muren, meubels en textiel werden op allerlei manieren voorzien van kleurrijke patronen, met bloemmotieven, vogels. Op Wereldtentoonstellingen werden Hindeloopen interieurs getoond en nagebootst. Bezoekers vonden het prachtig en dachten dat ze typisch Nederlands waren, maar de verschillende patronen en kleuren en de rijkdom aan materialen waren kenmerkend voor de traditionele Hindeloopen-stijl. Alles wat gedecoreerd kon worden - functioneel of niet - werd volgens traditie gedecoreerd: met combinaties van vele kleuren en patronen. Men zou kunnen stellen dat de dorpelingen in Hindeloopen last hadden van horror vacui, wat 'angst voor lege ruimte' betekent. Omdat er geen enkel stukje leeg was! Knopstoel beschilderd met bloemmotieven en een weidelandschap. De stoel is een voorbeeld van de hernieuwde productie in Hindeloopen vanaf het einde van de 19de eeuw.

Knopstoel met naar achter gebogen rugleuning gedraaide poten biezen zitting en bovenaan de stijlen van de rugleuning gedraaide knoppen. Beschildering: op een lakrode ondergrond zijn op de poten bloemslingers geschilderd. De rugsporten zijn beschilderd met krul- en bloemmotieven. Op de bovenste rugsport is een weidelandschap geschilderd.

Identificatie
Titel
Knopstoel
Objectnummer
004370 /b
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • knopstoel
    Een knopstoel is een stoel waarvan de rugstijlen zijn voorzien van gedraaide knoppen. (Wikipedia)
  • stoel
    Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9356
Werk
Breedte
54.0 cm
Hoogte
114.5 cm
Diepte
44.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • bies (riet)
    Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
legaat 15 juni 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden