Datering

Ondermuts

De zwart geborduurde ondermuts wordt gedragen onder de oorijzermuts. Door het dunne witte neteldoek van de oorijzer- muts schijnt dan het zwarte borduurwerk door en soms zijn de figuren dan zelfs een beetje te zien. De snit van de bol is na 1920 nogal veranderd doordat men het haar daarvoor hoog op het hoofd droeg, terwijl het na 1920 laag in de nek gedragen werd. Ook het borduurwerk is in de loop der jaren veranderd. Vroeger beperkte het borduursel zich tot een smal randje, later is dit uitgegroeid tot het bijna dicht borduren van de gehele muts.

De ondermuts is gemaakt van stevig smal gestreept gekeperd katoen (wit Amersfoort), het grootste deel van de bol en de pas zijn met zwarte zijde geborduurd (verkleurd naar bruin), aan de onderzijde is de bol fijn gerimpeld welke een ruimte geeft voor de haarwrong, aan de rechterzijde een bandje met een haak en aan de linkerzijde een trensje, voor zondags.

Identificatie
Titel
Ondermuts
Objectnummer
000817
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • muts
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9627
Werk
Breedte
21.0 cm
Lengte
20.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 september 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Huizen
  • Huizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden