Datering
Maker

Assendelfter kast

Assendelfter kast, beschilderd met Bijbelse taferelen. Kast van Maritje Boneveld-Teerhuis (4 november 1900-8 maart 1995), beter bekend als 'Maritje Jaaps'.

Gedetailleerde beschrijving

Vierdeurskast bestaande uit een bovenkast en een onderkast, het geheel op vier losse poten van latere datum. De bovenkast heeft twee deuren waar achter een verticaal middenschot met ter weerszijden daarvan een plankje over een deel van de diepte. Onder de bovendeuren is de open toog afgesloten met twee glazen deurtjes van later datum (na 1916). De onderkast heeft twee deuren, waarachter een plank over de volle diepte van de kast en onder deze plank een lade over het grootste deel van de breedte van de kast. De kast staat op losse poten; de twee voorpoten zijn gedraaid, de achterpoten zijn blokvormig. De kast is als volgt beschilderd: Bovenkast: de geprofileerde kap is gemarmerd; het kapfries is beschilderd met een 'lange jacht' (alleen op de voorzijde); de stijlen op de voorzijde zijn beschilderd met een hangende bloemslinger aan een strik. De twee bovendeurtjes zijn beschilderd met bijbelse voorstellingen; linksboven Saul gaat de ezelinnen van zijn vader zoeken en rechtsboven: Samuel zalft Saul tot koning van Israël (naar de prentbijbel van Pieter Schut, resp. O.T. nr. 73 en 75). De open toog is gemarmerd; de zijkanten van het kapfries zijn met een bloemslinger beschilderd en de zijkanten elk met een grotere bloemslinger aan een strik binnen een geschilderde paneelomlijsting. Onderkast: de bovenkast (deel van de open toog) is gemarmerd. De deuren zijn beschilderd met bijbelse voorstellingen: linksonder Saul ontmoet Samuel en rechtsonder Saul wordt door Samuel bestraft (naar de prentbijbel van Pieter Schut, resp. O.T. 74 en 76). De zijstijlen zijn beschilderd met een bloemslinger aan een strik en de zijkanten zijn beschilderd als de bovenkast met een bloemslinger aan een strik binnen een paneelomlijsting. De plint is gemarmerd (veel van de verflaag is verloren gegaan). De losse poten zijn rood-bruin geschilderd en de omlijsting van de glazen deurtjes bruin.

Identificatie
Titel
Assendelfter kast
Objectnummer
022107
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9691
Over
Onderwerpen
  • Bijbelfiguur
    Voorstelling of afbeelding van een persoon of zaak uit de Bijbel.
Werk
Breedte
167.0 cm
Hoogte
193.0 cm
Diepte
53.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)Oak is the wood of Quercus robur. The wood is hard and highly resistant to water. It has been widely used in northern Europe in construction, for ships, furniture and panels. (Conservation Dictionary)Oak wood is the wood of the oak tree. Oak is a very durable type of wood with wide pores, and with wide glistening mirrors when cut on the dead end. It is important material for beams, hoods, frames, doors, paneling and the like. Very widely used until the 17th century, nowadays it is expensive due to its scarcity and almost completely replaced by softwood. It is easy to cut and therefore suitable for making furniture. For paneling, people liked to use wagon shot and split planks. Oak wood was usually designated by its place of origin or transit port: e.g. Deventer wood, Zutphen planks, Hasselt wood (supplied along the Overijsselian Vecht), Rhenish oak, Wesel wood (supplied along the Lippe, Ruhr and Rhine rivers), Brabant wood. Nordic oak wood came from northern Germany and the Baltic countries. In the eastern Netherlands a lot of native oak was processed. Nowadays mainly French, Westphalian and Slavonian oak is in trade. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 30 maart 1995
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden