Datering
Maker Steven en Hendrik Reitsma

S. en H. Reitsma - Wandelstok: rotting met zilveren knop.

Wandelstok. Rotting met zilveren knop, waarop gedreven bloemmotieven en een cartouche met een landschapje. De knop zit los.
Steven Reitsma. Geboren te Sneek op 19 dec. 1862 en aldaar overleden op 15 dec. 1948. Hendrik Reitsma. Geboren te Sneek op 4 juli 1870 en te Deventer overleden op 2 mei 1916. Beide zijn het zoons van Tjitte Reitsma (1821-1904) en Froukje Posthumus, en kleinkinderen van zilversmid Steven Tjittes Reitsma uit Lemmer, later Sneek.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1983, p. 29

Identificatie
Titel
S. en H. Reitsma - Wandelstok: rotting met zilveren knop.
Objectnummer
FSM-1981-412
Objecttype
  • Wandelstokken
    Stokken die in de hand worden gehouden en steun bieden bij het lopen, met name een stijlvol en vaak ook een ornamenteel onderdeel voor het maken van een wandeling. (AAT-Ned)Wandelstokken, met name de stokken die een gebogen handvat hebben en zijn gemaakt van rotan of bamboe. (AAT-Ned)
  • Stokken
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002327
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
84.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Steven en Hendrik Reitsma
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden