Datering

Wandelstok

Wandelstok van hout met ivoren knop.

Wandelstok van hout met ivoren knop.

Identificatie
Titel
Wandelstok
Objectnummer
000988
Objectcategorie
Persoonlijke gebruiksvoorwerpen
Objecttype
  • wandelstok
    Stokken die in de hand worden gehouden en steun bieden bij het lopen, met name een stijlvol en vaak ook een ornamenteel onderdeel voor het maken van een wandeling. (AAT-Ned)Wandelstokken, met name de stokken die een gebogen handvat hebben en zijn gemaakt van rotan of bamboe. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7693
Werk
Lengte
79.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • teakhout
    Teakhout is duurzaam tropisch hardhout van de Tectona grandis. Het is afkomstig uit Zuidoost-Azië en Indonesië. Java-teak wordt ook djati genoemd. Omdat teakstammen zeer grillig van vorm zijn, worden ze bekapt tot zwalpen om de transportkosten te beperken. Teak bevat veel kalk, waardoor gereedschap spoedig bot wordt. Voor 1940 in Nederland oa veel toegepast voor betimmeringen, winkelpuien en deuren.Soortgelijk hout van andere boomsoorten werd vaak ten onrechte als teak aangeduid, zoals Yang teak (Diptocarpus spec.), Umgusi of Rhodesia teak (Baikiaea plurijuga), Iroko of African teak (Chlorophora excelsa) en Bankirai, Borneo teak (Shorea leavifolia). (Haslinghuis)
  • ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 juli 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Elburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden