Datering
Maker Onbekend

Gevelsteen met voorstelling van een walvis die geharpoeneerd wordt.

Gevelsteen. Zandsteen. Brede omlijsting met schuine rand naar binnen. Voorstelling: op de voorgrond een spuitende walvis (twee dampwolken) en daarachter een sloep met twee roeiers, een stuurman en een harpoenier. Links boven de letters 'B.A.K.D'.
De gevelsteen is afkomstig uit een huis in Gaast. Het huis werd in 1960 of 1961 afgebroken. De steen staat afgebeeld in de Geakunde van Wûnseradiel. De huizen van Gaast zijn beschreven en getekend door het Zuiderzeemuseum. In de documentatiemap 'Gaast' worden fotocopieën daarvan bewaard. Uit het artikel van Thijs Mol over Friese walvisvaart (pp. 41 en afbeelding) wordt duidelijk dat de steen oorspronkelijk uit Workum afkomstig is. Het artikel van Anne J. Dijkstra bevestigt dat: "Voor enkele jaren was Workum tevens de trotse bezitter van de enige bekende gevelsteen met een voorstelling van een walvisjacht vanuit een sloep. De sloep is bemand met een harpoenier, een stuurman en vier roeiers, waarin er twee afgebeeld zijn. In de gevelsteen zijn de letters BAKD ingebeiteld, waarvan de betekenis nog een puzzle vormt. Deze gevelsteen is, na nog een huis in Gaast gesierd te hebben, thans opgesteld in het Pothuis te Makkum (...)". In 1995 werd in het wegdek van de Buorren in Gaast een walvis ingestraat, als herinnering aan de walvisvaart en ter compensatie van het verdwijnen van de gevelsteen uit het dorp. In 2002 werd de steen geschonken door de Gemeente Wûnseradiel in ruil voor een kopie van de steen, die ingemetseld werd in het dorpshuis van Gaast. Die kopie is gemaakt door Stucadoorsbedrijf De Haan te Leeuwarden.
literatuur: - Thijs Mol, 'Friesland en de walvisvaart' in: Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1962, pp. 40-43. - Leeuwarder Courant 27 sept. 1995, p. 21 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 26 - Anne J. Dijkstra, "Een Workumers zeepostille voor walvisvaarders" in: ? (Friso?)

Identificatie
Titel
Gevelsteen met voorstelling van een walvis die geharpoeneerd wordt.
Objectnummer
FSM-1994-329
Objecttype
  • Gevelstenen
    Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003884
Over
Onderwerpen
  • Walvisvaart
    Jacht op walvissen; de Basken hebben in de 11e euw de eerste walvisvaart in open zee ontwikkeld; de Hollanders ontplooiden een grote activiteit vanaf 1614 rond Spitsbergen; na overbevissing verplaatste het zich naar nieuwe vangstgebieden als Straat Davis, en duurde tot 1872.
  • Walvissen
  • Gaast
  • Workum
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
54.5 cm
Lengte
54.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zandsteen
    zandsteen: sedimentaire natuursteen gevormd uit aan elkaar gekitte zandkorrels, doorgaans met weinig bindmiddel in de vorm van kleimineralen, kalk of kiezel.
  • Steen
    Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden