Datering
Maker Onbekend

Haardplaat met voorstelling van Jona die door een walvis wordt uitgespuwd.

Gietijzeren haardplaat. rechthoekig met halfronde kop. Langs deze kop versieringen in de vorm van drie granaatappels en twee zeemonsters. De plaat is versierd met een kader van krulornamenten en een parelrand. daarbinnen een voorstelling van Jona en de walvis. Op de voorgrond wordt Jona aan wal gespuwd. Rechts de vis met gekruld lichaam en spuitende neusgaten. Op de achtergrond links een havenstad met oosterse koepeldaken. Centraal op de achtergrond een zeeschip met voor- en achterkasteel, gelijkend op een koggeschip. In de lucht is een blazende stormwolk te zien. Boven de voorstelling een halfronde parelrand met daarbinnen een ovale bladerkrans met lint. De rechter benedenhoek van de plaat is afgebroken.
De haardplaat is volgens de verkopens antiquair uit de stad Groningen afkomstig uit het Oldambt (Groningen). l
iteratuur: - Sneeker Nieuwsblad 17 juli 1951 en 14 augustus 1961 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1951

Identificatie
Titel
Haardplaat met voorstelling van Jona die door een walvis wordt uitgespuwd.
Objectnummer
FSM-P-021
Objecttype
  • Haardplaten
    Gietijzeren plaat tegen de achtermuur van een open haard. Veelal versierd met een reliëf dat in een religieuze (maar ook in een profane) omgeving een bijbelse voorstelling kan zijn. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Haarden
    Haarden zijn oorspronkelijk de geplaveide vloeren waar gestookt werd. Mogelijk vanaf de 15de eeuw duidde men met haard niet alleen de vuurplek aan maar ook de bijbehorende opbouw met rookvang. Mogelijk vanaf de 19de eeuw krijgt haard ook de betekenis van ijzeren kachel. In het verleden duidde men met haard soms ook het vertrek aan waarin gestookt werd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010206
Over
Onderwerpen
  • Koggeschepen
  • Bijbelse figuren
  • Walvissen
Werk
Breedte
69.0 cm
Hoogte
96.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden