Datering
Maker Onbekend

Pikhaak, volgens overlevering gemaakt door Eeltje Holtrop van der Zee te Joure.

Pikhaak. Achtzijdige schacht met sierprofielen. De schacht is met twee rechte klampen aan de steel bevestigd. In de schacht zijn drie letters gegraveerd: "SJZ". De steel is groen en de knop blank.
Volgens overlevering is de pikhaak afkomstig van een bootje uit Nij Beets, dat door Eeltje Holtrop van der Zee uit Joure gebouwd zou zijn.

Identificatie
Titel
Pikhaak, volgens overlevering gemaakt door Eeltje Holtrop van der Zee te Joure.
Objectnummer
FSM-1976-074
Objecttype
  • Pikhaken
    Lange boom met aan het einde een ijzer met twee punten; de ene punt stak in de richting van de boom; de andere punt was omgebogen zodat deze ergens achter kon worden gehaakt; hiermee konmen het schip ergens naar toe trekken. (Verdwenen Schepen (G.J. Schutten, 2004))
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008325
Over
Onderwerpen
  • Scheepsbouw
    De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
  • Joure
Werk
Lengte
132.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden