Datering
Maker Hendrik Albert Jan Heldoorn

Doorsneden van een gaffel en een giek van een valkjacht.

Doorsneden van een gaffel en een giek van een valkjacht. De doorsneden zijn hol (halve ovaalvorm) en hebben een bevestigingsleuf voor het grootzeil (resp. het boven- en onderlijk van het grootzeil). Te zien is dat beide rondhouten bestaan uit twee gelijmde delen. De doorsneden zijn geplaatst op statief.
De valk werd ontworpen door Bruynzeel's Deurenfabriek te Zaandam. Dit bedrijf vervaardigde een watervast multiplex, hechthout genaamd, waarvan de boot gemaakt werd. Het ontwerpe was gericht op fabrikage van valkenjachten van hechthout in seriebouw. Aanvankelijk was men wantrouwend tegenover het ontwerp: men vond het knikspant niet mooi en vertouwde het dunnen hechthout niet. In 1940 werd de valk echter als nationale klasse van de KVNWV aanvaard. Sinds die tijd zijn er zeer veel van gebouwd. Na de oorlog staakte Bruynzeel de bouw van de jachten. De productie werd overgenomen door jachtwerven. Om het jacht zo licht mogelijk te maken werden giek en gaffel in het ontwerp van Bruynzeel hol gemaakt. De praktijk wees uit dat dat niet stevig genoeg was. Latere valken hebben daarom massieve rondhouten.

Identificatie
Titel
Doorsneden van een gaffel en een giek van een valkjacht.
Objectnummer
FSM-1993-232
Objecttype
  • Gaffels
    Recht of gebogen rondhout aan de bovenkant van een langsscheeps zeil.
  • Gieken
    De giek is het rondhout aan de achterkant van de mast van een zeilschip waaraan de onderkant (onderlijk) van het grootzeil aan is vastgemaakt. Het rondhout is van oudsher gemaakt van hout of metaal. Het zorgt ervoor dat de onderkant van een zeil uitgespreid blijft. (MARDOC)
  • Rondhouten
    Al het ronde hout dat in de tuigage van een schip wordt gebruikt. Ook één enkel deel bijvoorbeeld mast of giek wordt rondhout genoemd .
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008363
Over
Onderwerpen
  • Valkenklasse
Werk
Breedte
11.0 cm
Hoogte
11.3 cm
Lengte
20.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Hendrik Albert Jan Heldoorn
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden