Datering
Maker Daniel Meißner
Gravure, gezicht op Sneek, met op de voorgrond een kloek met kuikens.
Kopergravure. Gezicht op de stad Sneek. Op de voorgrond een kloek met kuikens. Opschriften: 'Christus probos tuetur / Zneeck in Frieslandt'. en 'Ut gallina suos pullos, quo tempore milvus / Instruit insidias, homines sic salvat Jesus. / Wie die Kluckhenn ihr Jungen freij / Mit streit beschirmet vor dem Meijh / So unser heyland Jesus Christ / Der frommen ihr beschützer ist'.
De gravure is afkomstig uit 'Thesaurus Philopoliticus (politische Schatzkästlein)' van Daniel Meißner (Frankfurt a/M, 1623-1631). In deze bundel zijn 830 prenten van steden in Europa op genomen. Het gezicht op Sneek is gefantaseerd; de hoeveelheid, de vorm en de situering van kerken, torens, poorten en molens komen niet overeen met de werkelijkheid. De afbeelding is gebaseerd op een gravure uit 1617 van Pierre du Keere en Pierre du Mont (objectnr. E-436)
Het beeld van de kloek met de kuikens is door het Old Burger Weeshuis gebruikt als beeldmerk van de zorg voor de wezen en voor het belang van de stad. Het is ondermeer toegepast in een gevelsteen in het Kleine Weeshuis aan de Kruizebroederstraat.
Literatuur:
- Leonhardt Kraft en Fritz Hermann, Thesaurus Philopoliticus (Herdruk, Heidelberg, 1927)
- Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1964-1965, pp. 54-86
- Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1955
- Sneek, Beeld van een stad (Drachten, 1985), p. 29
- Sneeker Nieuwsblad 15 sept. 1969.
Reacties