Datering
Maker S. Haagsma

S. Haagsma - Pentekening van Waltastins te Boazum.

Gewassen inkttekening: pen en penseel. Gezicht op een door een gracht omgeven huis met rechts het toegangshek. Blijkens het onderschrift is het 'Walta-stins te Bosum in 1723'.
De tekening is een copie van een originele tekening door Jacobus Stellingwerf. De copie werd gemaakt door notaris Sjoerd Haagsma (31 maart 1846 - 20 juni 1911), werkzaam te Boazum en Sneek. Hij schreef over de Friese zeegeschiedenis in 'Een blik op Frieslands Koopvaardij in 't midden der 18de eeuw' (z.j.).

Identificatie
Titel
S. Haagsma - Pentekening van Waltastins te Boazum.
Objectnummer
FSM-G-088
Objecttype
  • Pentekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling is getekend met pen en inkt.
  • Tekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Dorpsgezichten
    Beeldende werken waarvan de hoofdvoorstelling een dorp is. Gebruik 'stadsgezichten' voor beeldende werken waarvan de hoofdvoorstelling een stad is. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010204
Over
Onderwerpen
  • Boazum
  • Stinzen
    1. M.e. burcht, slot of versterkt feodaal huis met toebehoren. Het Romaanse woord kasteel is in het Nederlands meer gebruikelijk dan het Germaanse burcht. 2. In later tijd aanzienlijk landhuis, dat meestal in een gracht, ophaalbrug, kantelen en hoektoren de traditie van feodale voorrechten bewaart. Overigens ligt het open, zoals de kastelen aan de Loire en in Nederland Almelo, Bouvigne en Middachten. Vele hiervan zijn overigens uit m.e. burchten ontstaan. Een meer directe voortzetting van de Romeinse villa is het halfversterkte herenbuitenhuis, de manoir, palts, in Nederland de havezate, ridderhofstad enz. (Haslinghuis)Een kasteel is een versterkte en verdedigbare woning van een edelman. (Thesaurus landschap)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
12.5 cm
Lengte
16.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. S. Haagsma
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden