Datering
Maker Onbekend

Anonymus - Ingekleurde pentekening van een zinkend beurtschip bij Harlingen.

Tekening. Zwarte inkt, pen, ingekleurd met waterverf. Zeegezicht voorstellende een zinkend beurtschip met op de achtergrond een havenhoofd en het silhouet van de stad Harlingen. Onderschrift: 'Het beurtschip van Harlingen in een zinkende toestand in de haven bij Harlingen 1838'.
Het Harlingers beurtschip op Amsterdam vertrok op 18 oktober 1838 met schipper Bouke Foekes van der Werf, een kok, een stuurman en 24 passagiers naar Amsterdam. Kort na het vertrek stak een storm op en Van der Werf keerde terug naar Harlingen. Een zwaard sloeg los, het lukt niet het noorder havenhoofd te passeren. Het schip sloeg lek op de pier. De stoomboot Prins Hendrik weigerde hulp te verlenen, evenals de loodsen van Harlingen. Drie Engelse zeelieden trokken er echter in een sloep wel op uit, gevold door twee sloepen onder commando van Simon van der Meer en Jacobus W. de Jager. Slechts zes mensen konden gered worden. Onder de verdronkenen waren veel Oost-Friezen, twee militairen en een Tiroler muzikantentrio. De redders kregen gouden en zilveren medailles. Vijf ervan bevinden zich in het Fries Museum te Leeuwarden. (Beschrijving van de ramp in de Leeuwarder Courant van 23-10-1838)

Identificatie
Titel
Anonymus - Ingekleurde pentekening van een zinkend beurtschip bij Harlingen.
Objectnummer
FSM-G-353
Objecttype
  • Pentekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling is getekend met pen en inkt.
  • Tekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010524
Over
Onderwerpen
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
  • Harlingen
Werk
Breedte
cm
Hoogte
16.5 cm
Lengte
21.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA