Datering
Maker Reinier Zeeman

Rienier Nooms 'Zeeman' - ingekleurde ets met gezicht op een beurtschip met spriet.

Ingekleurde ets. Zeegezicht met beurtschip, dat een spriettuig voert en erachter een schip met gaffeltuig en een ra-zeil als fok. Links een geroeid gaffel-zeilbootje. De twee eerstgenoemde schepen hebben de Nederlandse vlag in top.
De ets is waarschijnlijk een latere herdruk. Reinier Nooms, genaamd Zeeman, Geboren in 1623 of 1624, overleden in 1664. Hoewel de schilder bekend is als Reinier Nooms komt deze naam in de archieven niet voor. Daar wordt hij steevast Reinier Seeman genoemd en zijn vrouw Maria Seeman. Werkte in Amsterdam en ook in Parijs. Hij schilderde en graveerde veel zeegezichten, maar ook lanschappen, stads- en dorpsgezichten.
literatuur: - Archief Vereniging Fries Scheepvaart Museum, correspondentie A.M. Sustring - H. Halbertsma 11 mei 1966. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1966, p. 15 - Jeroen Giltay en Jan Kelch, Lof der Zeevaart, de Hollandse zeeschilders van de 17de eeuw (Rotterdam, 1996), pp. 277-286 - Sneeker Nieuwsblad 15 juni 1967

Identificatie
Titel
Rienier Nooms 'Zeeman' - ingekleurde ets met gezicht op een beurtschip met spriet.
Objectnummer
FSM-G-273
Objecttype
  • Etsen
    Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
  • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010421
Over
Onderwerpen
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
  • Vlaggen
    Langwerpig gekleurd doek dat tot herkenning dient of waarmee een sein wordt gegeven. (Woordenlijst vocsite.nl)Stuk stof of ander buigzaam materiaal, dat drager is van een symbool van een land of organisatie en aan één kant aan een paal of een koord is bevestigd (een vaandel hangt aan een horizontale draagstok, een banier is bevestigd aan zij- en bovenkant). (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Zeilvaart
    In het algemeen het varen met zeilschepen.
Werk
Breedte
cm
Hoogte
18.5 cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Reinier Zeeman
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden