Datering
Maker Georg Braun

Plattegrond van Hindeloopen door Braun en Hogenberg.

Plattegrond van Hindeloopen. Ingekleurde kopergravure. Kopergravure. Midden boven de titel: 'Hindelopia'. Afgeknipt: onderdeel van een blad met meer plattegronden, waarbij die van Hindeloopen rechtsonder was gesitueerd (de linker- en bovenkant zijn kort afgeknipt).
De plattegrond is waarschijnlijk afkomstig uit deel IV van 'Civitatis Orbis Terrarum', de stedenatlas die van 1575 - 1617 werd uitgegeven door Georg Braun en Frans Hogenberg. Deel IV verscheen in 1588. Braun en Hogenberg baseerden zich op het werk van Jacob van Deventer. Toen Jacob van Deventer in Keulen woonde (1572-1575) hadden Braun en Hogenberg contact met hem. Van Deventer was toen bezig met detaillering van zijn kaarten. De kaart van Braun en Hogenberg is gedetailleerder dan die van Van Deventer, die alleen bolwerken, straten en grachten aangaf. Waar de eerstgenoemden deze detaillering op baseerden is niet bekend. Hun koperplaten werden tot in de 18de eeuw gebruikt voor herdrukken.
literatuur: - C. Koeman, Geschiedenis van de kartografie van Nederland (Alphen aan de Rijn, 1983) pp. 124-126.

Identificatie
Titel
Plattegrond van Hindeloopen door Braun en Hogenberg.
Objectnummer
FSM-I-046
Objecttype
  • Plattegronden
    Verwijst naar kaarten met de afbeelding van een betrekkelijk klein district of gebied, bijvoorbeeld een stad, op een grote schaal en vrij gedetailleerd. Gebruik 'topografische kaarten’ voor plattegronden van grotere gebieden. Gebruik 'chorographische kaarten' voor afbeeldingen van kleinere stukken land, met name met betrekking tot architectuur. Gebruik 'plattegronden (tekeningen)' voor weergaven van gebouwen of objecten op een horizontaal vlak. (AAT-Ned)
  • Kaarten
    Gegeneraliseerde afbeelding op schaal van (een deel van) het aardoppervlak of van een ander hemellichaam.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010620
Over
Onderwerpen
  • Hindeloopen
Werk
Breedte
16.5 cm
Hoogte
17.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Georg Braun
  2. Frans Hogenberg
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden