Datering
Maker Onbekend

Uithanganker.

Uithanganker. Stokanker. Twee armen met afgeronde vloeien. De stok is van ijzer. De stok heeft aan de uiteinden knoppen, waarvan er een is omgebogen. Door de schacht van het anker een ring (roering).
De herkomst van het uithanganker is niet bekend. Uithangankers werden gebruikt door kapiteins. Ze werden aan de gevels van hun huizen gehangen ten teken dat zij nog vracht konden meenemen op hun reis.

Identificatie
Titel
Uithanganker.
Objectnummer
FSM-J-043-B
Objecttype
  • Uithangankers
  • Ankers
    Toestel om een schip aan de bodem van een vaarwater vast te leggen.
  • Uithangtekens
    Borden met opschrift, veelal aan de gevel aangebracht en vooral gebruikt bij bars en winkels. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010691
Werk
Breedte
13.0 cm
Hoogte
19.0 cm
Lengte
18.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA