Datering
Maker Onbekend

Twee panelen, versierd met houtsnijwerk in Lodewijk XVI-stijl.

Twee houten panelen, versierd met houtsnijwerk in Lodewijk XVI-stijl: een knop met gestrikt lint met daaruit voortkomend een bloemenrank. De ranken op de beide panelen zijn niet identiek. Het hout is wit geschilderd.
Het houtsnijwerk is schoongemaakt en verwijderd van de panelen en geplaatst tegen de zijwanden van de schoorsteenmantel in de zilverzaal (inv.nr. C-001). De panelen worden bewaard op de zolder van Kleinzand nr. 12. De vervaardiger is wellicht Matthijs Ankringa uit Sneek, die ook het snijwerk van de schoorsteenmantel heeft gemaakt. Het houtsnijwerk zou gemaakt kunnen zijn door Mathijs Ankringa (Lemmer 1754 - Sneek 1814). Deze was aktief in Sneek en omgeving. Hij leverde werk aan ondermeer de Martinikerk van Sneek, aan de pastorie en de kerk van Nijland en aan Hylke Jans Kingma te Makkum. Hij werkte in Lodewijk XVI-stijl (gehangen doekjes, guirlandes, siervazen) maar bleef een hang naar rococo houden. Ankringa nam in 1787 deel aan de patriottische woelingen in Sneek. Zijn straf daarvoor was een verblijf in het tuchthuis van vijf jaar. Bij de komst van de Fransen in Nederland leverde hij beeldhouwwerk aan de overheid: een vrijheidshoed en werk aan het bordes van het Sneker Raadhuis (waarschijnlijk het wegkappen van de wapens).
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1992, p. 26 - S. ten Hoeve, Rococo in Friesland (Leeuwarden, 1991) pp. 31-32 en 36

Identificatie
Titel
Twee panelen, versierd met houtsnijwerk in Lodewijk XVI-stijl.
Objectnummer
FSM-1992-046
Objecttype
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
  • Bouwmateriaal
    Bouwmaterialen zijn organische en anorganische materialen die worden gebruikt bij de bouw en later herstel of onderhoud van gebouwen. (Conservation Dictionary)Stof, natuurlijk of kunstmatig vervaardigd, geschikt en gebruikt voor de constructie, beschutting en versiering van een gebouw. Allereerst behoren tot de bouwmaterialen: hout, (natuur- en bak)steen, beton, kalk, zand, cement, leien, dakpannen en andere gebakken materialen, ijzer en staal, lood en zink en vervolgens glas, gips, pleister, verf, tegels en kunststoffen. Tot in XIX werden alle materialen met de hand gevormd en bewerkt, sedertdien toenemend industrieel en machinaal. Bouwmaterialen worden vaak over grote afstanden vervoerd, vroeger in hoofdzaak over water. (Haslinghuis)Building materials are organic and inorganic materials used in the construction and later repair or maintenance of buildings. (Conservation Dictionary)Substance, natural or artificially manufactured, suitable and used for the construction, shelter and decoration of a building. First of all, building materials include: wood, (natural and brick) stone, concrete, lime, sand, cement, slates, tiles and other baked materials, iron and steel, lead and zinc, and then glass, plaster, plaster, paint, tiles and plastics. Until XIX all materials were shaped and worked by hand, since then increasingly industrially and mechanically. Building materials are often transported over long distances, formerly mainly by water. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011700
Over
Onderwerpen
  • Lodewijk XVI-stijl
    De Lodewijk XVI-stijl wordt gekenmerkt door een elegante decoratie. De vorm is strakker dan tijdens de Lodewijk XV-stijl. In de gevels worden opnieuw de klassieke orden toegepast. De ornamenten worden weer symmetrisch en er is een grote voorliefde voor klassieke motieven als pilasters, frontons, vazen en festoenen. Onder invloed van de opgravingen in Pompeï en Herculaneum (begonnen in 1738) kwamen daar rond 1800 motieven bij als lauwerkransen, medaillons en guirlandes in de vorm van draperieën. De Egyptische veldtocht van Napoleon (1798) leidde tot de introductie van elementen als papyruszuilen, sfinxen en palmetten. (Bouwstijlen in Nederland 1040-1940 / Roland Blijdestijn, Ronald Stenvert, 2000)
Werk
Breedte
5.0 cm
Hoogte
230.0 cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden