Datering
Maker Onbekend

Stok met knop, gebruikt als schaatsstok.

Rechte stok met eenvoudige knop. De stok is geschilderd: rode, witte en blauwe banen in spiraalvorm. De knop is oranje geschilderd en de onderkant paars.
De stok is afkomstig van Auke Rauwerda te Pingjum, die aan het einde van de 19de eeuw stierf. Hij was rijtuigschilder en beschilderde de stok. Volgens de schenkster heeft hij de stok als schaatsstok gebruikt. Het is echter de vraag of de stok ook als zodanig is gemaakt: een schaatstok heeft twee knoppen. Bovendien is deze stok aan één kant in een afwijkende kleur geverfd en is daar ook zeer gesleten. Voorts is onder de oranje verf te zien dat de knop oorspronkelijk was verguld. Ook dat is zeer ongebruikelijk voor een schaatsstok, immers de knoppen van een schaatsstok worden in de hand gehouden en dat zou de vergulding te veel aantasten. Ook al heeft Rauwerda de stok dan als schaatsstok gebruikt, oorspronkelijk zal de stok toch gemaakt zijn als vlaggenstok of als brandweerstok.

Identificatie
Titel
Stok met knop, gebruikt als schaatsstok.
Objectnummer
FSM-1995-278
Objecttype
  • Vlaggenstokken
    Een vlaggenmast is een dunne paal waaraan een vlag wordt bevestigd. (Wikipedia)
  • Brandweerstokken
  • Schaatsstokken
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012494
Over
Onderwerpen
  • Pingjum
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
122.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA