Datering

Vuurbok met knop

Alhoewel je direct in een openhaard een vuurtje kan stoken, wordt dit meestal niet gedaan. Dit komt doordat vuur veel lucht nodig heeft. Als het iets van de grond af staat, kan er meer lucht bij waardoor het beter brand. Een manier om het vuur te verhogen is met behulp van vuurbokken (soms ook haardbokken of haardijzers genoemd). Een vuurbok bestaat uit een schacht (verticale voorkant) met daaraan een legger (horizontale brug). In eerste instantie werd er één vuurbok gebruikt om het vuur te verhogen. Maar vanaf de zestiende eeuw werden ze in paren gebruikt. Tussen de twee vuurbokken wordt soms een rooster gelegd. Hierdoor blijft het hout beter liggen én kun je erop koken. Vanaf de zeventiende eeuw werden vuurbokken steeds sierlijker. Dit is ook te zien aan deze vuurbok: op de schacht is bijvoorbeeld een koperen knop met mensenmasker aangebracht. Deze vuurbok is onderdeel van een tweedelige set.

Identificatie
Titel
Vuurbok met knop
Objectnummer
B1950-020
Objectcategorie
haardgerei
Objecttype
  • vuurbok
    De vuurbok in de open haard was een meestal uit twee delen bestaande ijzeren constructie waarop men bijvoorbeeld hout of turf kon leggen, zodat er lucht onder kon komen, wat de verbranding bevordert. De vuurbok in de open haard was een meestal uit twee delen bestaande ijzeren constructie waarop men bijvoorbeeld hout of turf kon leggen, zodat er lucht onder kon komen, wat de verbranding bevordert.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-10000086
Werk
Breedte
23.50 cm
Hoogte
70.50 cm
Diepte
59.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden