Datering
Maker Onbekend

Houten schooltas met afbeelding van een molen.

Houten schooltas. De achterwand is verlengd tot een paraboolvormige kop met daarin een halfrond gat. De tas is gemarmerd in bruin. Het schuifdeksel is voorzien van een afbeelding van een stellingmolen op een loods. De voorstelling is omgeven met gestempelde rozetten. Boven de molen zijn later de letters 'JG' geschilderd.
Schooltassen van deze soort werden gemaakt in heel Friesland. De gestempelde 'zonnetjes' die als randversiering zijn toegepast worden toegeschreven aan IJlst en aan Joure worden de zwarte achtergonden achter de voorstelling toegeschreven. Meestal komen deze kenmerken echter samen voor zodat een precieze productieplaats soms moeilijk te bepalen is.
De schooltas is afkomstig uit de familie Gonggrijp te Bolsward. De letters JG staan waarschijnlijk voor Jacob Gonggrijp. Jacob Gonggrijp (geboren te Sneek op 7 december 1906 en overleden te Bolsward op 4 juni 1989), Catharina Gonggrijp (geboren te Sneek op 18 maart 1911 en overleden te Bolsward op 25 mei 1995) en Dieuwke Aafke Gonggrijp (geboren te Sneek op 9 december 1914 en overleden te Bolsward op 10 januari 1995) waren de kinderen van Frederik Gonggrijp en Jiskjen Postema. Frederik Gonggrijp is geboren op 24 mei 1871 te Harlingen als zoon van Yede Gonggrijp en Eva Catharina Huizinga. Hij werd slager in Sneek. Hij trouwde op 18 mei 1903 met Jiskjen Postema, die was geboren op 21 mei 1878 in Makkum. Zij was dochter van Jacob Postema (overleden 10 april 1915 te Makkum?) en Dieuwke Stellingwerf (overleden 30 mei 1912 te Makkum?). Frederik Gonggrijp overleed in Sneek op 14 maart 1939 en zijn vrouw Jiskjen overleden in Wassenaar op 3 juni 1963. Hun drie kinderen bleven ongehuwd. Catharina, die het langst leefde, liet haar bezit na aan het museum.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 1 maart 1990, p.30 - Anton Vos, 'Jong Geleerd, oud gedaan', in: Kunst & Antiek Journaal, december 2006, p.5 - Anton Vos, 'De schooltas', in: Kunst & Antiek Journaal, jaargang 14 nr. 7 (2009) pp.26-28

Identificatie
Titel
Houten schooltas met afbeelding van een molen.
Objectnummer
FSM-1995-334
Objecttype
  • Schooltassen
    De tas die men naar school neemt voor schoolbenodigdheden en vaak ook eten en dinken voor de pauzes. (Wikiwoordenboek)
  • Tassen
    Een tas is een voorwerp van een flexibel materiaal dat bestemd is om andere voorwerpen in mee te nemen. (Wikipedia)Zachte of onbuigzame accessoire, sluitbaar door rits of lintjes, voor het dragen van persoonlijke voorwerpen. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012553
Over
Onderwerpen
  • Molens
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
Werk
Breedte
8.0 cm
Hoogte
32.5 cm
Lengte
17.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden