Datering
Maker Alle de Haas

A. de Haas, Sneek - zilveren brandewijnskom met valse merken.

Brandewijnskom. Gedreven en gegraveerd zilver. De kom is rond van vorm. De wand van de kom is gebombeerd: zes lobben met gedreven versieringen. De lobben bij de oren zijn versierd met een kroon, een bloem en twee alliantiewapens op een geschubde ondergrond. Daaromheen een kader van acanthus. De vier andere lobben zijn versierd met acanthuskrullen op een geruite ondergrond. De oren zijn verticaal aan de kom bevestigd. Ze zijn S-vormig met een dolfijnekop op de bovenkant. De standring is cilindervormig en van glad, onversierd zilver. De horizontale lip aan de onderkant van de standring is gelobd, evenwijdig met de lobben van de kom.
Alle Thijs de Haas. Geboren Lemmer 24 sep. 1849. Zoon van Thijs Fokkes de Haas en Akkes Alles Reitsma. Getrouwd te Sneek op 10 nov. 1872 met Aagje van der Wal (dochter van zilversmid Gerrit van der Wal). Overleden op 1 aug. 1923 te Sneek. In 1886 tekenonderwijzer aan de Normaalschool en in 1903 diploma van de Koninklijke fabriek van Zilverbeslag. Het atelier De Haas in Sneek heeft zich in het bijzonder bezig gehouden met het vervaardigen van copieën naar en imitaties in de trant van zilveren voorwerpen uit vroeger eeuwen. Hierbij werden de oude technieken nog op een kwalitatief hoofwaardig niveau toegepast. De werkstukken van De Haas zijn voorzien van quasi oude keurtekens, waaraan soms zijn eigen meesterteken werd toegevoegd.
literatuur: - K.A. Citroen 'Vervalsing en namaak van zilver in Friesland' in De Vrije Fries 55 (1975) 14-24. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1980, p. 25 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1995, p. 30

Identificatie
Titel
A. de Haas, Sneek - zilveren brandewijnskom met valse merken.
Objectnummer
FSM-1995-501
Objecttype
  • Brandewijnskommen
    Twee-orig, van oorsprong zeventiende-eeuws zilveren kommetje waaruit brandewijn werd gedronken, maar in kerken wel wordt/werd gebruikt als collecteschaaltje.
  • Vervalsingen
    Een vervalsing is een kopie van een origineel voorwerp, die gemaakt is om voor echt door te gaan. (Conservation Dictionary)A forgery is a copy of an original object made to pass for genuine. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013285
Werk
Breedte
12.0 cm
Hoogte
7.0 cm
Lengte
18.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Alle de Haas
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden