Datering
Maker Onbekend

Ladenkast afkomstig uit het kantoor van houthandel Oppedijk te IJlst.

Ladenkast met achttien laden voor het opbergen van dossiers. Het slot is defect.
De kast is afkomstig uit het kantoor van houthandel Wed. W.J. Oppedijk te IJlst. In 1976 betrok de directie van de houthandel Firma Wed. W.J. Oppedijk te IJlst een nieuw kantoor. Het oude kantoor aan de Zevenpelzen werd verlaten. De archieven werden afgestaan aan het Rijksarchief te Leeuwarden en kantoorinventaris aan het Fries Scheepvaart Museum. De inventaris is van omstreeks 1860. De geschilderde stukken die geïntegreerd waren in de betimmering van het kantoor zijn ingelijst en hebben een plaats gekregen in het nieuwe kantoor.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1975-1976, pp. 29-30

Identificatie
Titel
Ladenkast afkomstig uit het kantoor van houthandel Oppedijk te IJlst.
Objectnummer
FSM-1976-234
Objecttype
  • Ladenkasten
    Verwijst naar een type kastmeubel met meestal drie à vijf laden. Een ladekast staat doorgaans op poten, maar kan ook rechtstreeks op de vloer staan. Gebruik 'commodes (ladekasten)' voor soortgelijke kasten die meestal op korte poten staan. Gebruik 'ladekisten' voor kisten met één of meer rijen laden onder een diepe opslagruimte. (AAT-Ned)
  • Kasten
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013528
Over
Onderwerpen
  • Houthandelaren
  • IJlst
Werk
Breedte
47.0 cm
Hoogte
137.0 cm
Lengte
105.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden