Datering
Maker Onbekend

Oorkonde waarmee R.A. van der Sluis wordt benoemd tot panschipper van 1963.

Ingelijste oorkonde. Gekalligrafeerd. Links de vlag van de K.Z.V.S. en het wapen van Sneek. In de oorkonde wordt R.A. van der Sluis door burgemeester L. Rasterhoff van Sneek benoemd tot Schipper is de orde van de Sneker Pan. De tekst: 'Oorkonde / Orde van de Sneker Pan / Burgemeester en Wethouders Sneek en van het bestuur van de / Sneker Zeilclub; / hebben benoemd / bij de opening van de 28-e Sneekweek, vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de / watersport in het algemeen en voor de Sneek- / week in het bijzonder, tot / Schipper in de orde van de Sneker Pan: / R.A. van der Sluis / te Sneek / Sneek 16 augustus 1964 / Burgemeester en Wethouders voornoemd / (handtekeningen)'.
De oorkonde werd uitgereikt aan de schoonzoon van R.A. van der Sluis, W.J.M. van Oerle, dit omdat Van der Sluis verhinderd was. Laatstgenoemde kreeg de eretitel vanwege zijn verdiensten als regenboogzeiler en als bestuurslid van de K.Z.V.S., de N.N.W.B. en het H.V.N.W.V. R.A. van der Sluis uit Sneek deed vanaf 1936 mee aan verschillende zeilwedstrijden: van 1936 tot 1952 in het regenboogjacht Bruiser (zeilnummer 68) en in de 1957 en 1958 in het zeiljacht Libra uit de vrijheidsklasse (zeilnummer 130). Voorts was Van der Sluis lid van het bestuur van de K.Z.V.S. te Sneek. De oorsprong van de Sneker Pan is niet precies bekend. Waarschijnlijk hadden koekepannen bij de vlootschouw aan de vooravond van de hardzeildag een functie bij het ontsteken van het Bengaals vuur. Ook werd wel een koekepan in de mast van jachten gehesen bij feestelijke zeilpartijen. In 1882 werd in Sneek een damesvereniging opgericht met de naam Sneker Pan. Zij bood in dat jaar de voorzitter van de Zeilvereeniging Sneek een verguld zilveren draagteken, bestaande uit een insigne en een koekepan aan. Dit insigne, dat op Hardzeildag nog steeds wordt gedragen door de voorzitter van de K.W.S., draagt de inscriptie 'Sneek 16-8-1882'. Sinds 1882 was de Sneker Pan min of meer het symbool van de Sneker zeilsport en met name van de Hardzeildag. In 1954 besloot het gemeentebestuur tot het instellen van de Orde van de Schipper van de Sneeker Pan. Op voordracht van de K.Z.V.S. en de S.Z.C. onderscheidde de gemeente daarmee een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor de zeilsport in het bijzonder en voor de Sneekweek in het bijzonder. Tot 1966 werd alleen een oorkonde uitgereikt. Sinds dat jaar werd ook een koperen koekepan uitgereikt. De eerste werd gemaakt door Hendrik Willem Ferwerda. De tweede, uitgereikt in 1967 aan Heppie Stam, werd vervaardigd door koperslager Jan Dijkstra uit Sneek, die sindsdien alle andere pannen ook heeft vervaardigd.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1989, pp. 24-25 - G.J. Ubbink 'De Sneeker Pan' in: Sneeker Nieuwsblad 9 aug. 1984.

Identificatie
Titel
Oorkonde waarmee R.A. van der Sluis wordt benoemd tot panschipper van 1963.
Objectnummer
FSM-1989-844
Objecttype
  • Oorkonden
    Een oorkonde, ook wel charter, is een schriftelijke weergave van afspraken, stammend uit de middeleeuwen. Het diende dus als bewijsstuk voor gemaakte afspraken. (Wikipedia)A charter, also known as a charter, is a written record of agreements, dating back to the Middle Ages. It thus served as evidence of agreements made. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014749
Over
Onderwerpen
  • Schipper in de orde van de sneeker pan
Werk
Breedte
32.0 cm
Hoogte
46.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden