Datering
Maker Onbekend
Sneker pan in 1963 uitgereikt aan panschipper R.A. van der Sluis, Sneek.
Koperen bollebuisjespan, op de steel een plaatje met inscriptie 'Schipper in de orde van de Sneeker Pan, R.A. van der Sluis / 147-e hardzeildag 1963 Kon. Zeilver. Sneek'.
Ruurt Alles van der Sluis was middels een oorkonde (1989-844) door burgemeester Rasterhoff in 1963 uitgeroepen tot schipper in de orde van de Sneker Pan. Van der Sluis was directeur van Lankhorst Touwfabrieken te Sneek. De onderscheiding bestond in die tijd alleen uit een oorkonde. Het personeel van Lankhorst zorgde ervoor dat Van der Sluis ook een echte pan kreeg. R.A. van der Sluis uit Sneek deed vanaf 1936 mee aan verschillende zeilwedstrijden: van 1936 tot 1952 in het regenboogjacht Bruiser (zeilnummer 68) en in de 1957 en 1958 in het zeiljacht Libra uit de vrijheidsklasse (zeilnummer 130). Voorts was Van der Sluis lid van het bestuur van de K.Z.V.S. te Sneek.
De oorsprong van de Sneker Pan is niet precies bekend. Waarschijnlijk hadden koekepannen bij de vlootschouw aan de vooravond van de hardzeildag een functie bij het ontsteken van het Bengaals vuur. Ook werd wel een koekepan in de mast van jachten gehesen bij feestelijke zeilpartijen. In 1882 werd in Sneek een damesvereniging opgericht met de naam Sneker Pan. Zij bood in dat jaar de voorzitter van de Zeilvereeniging Sneek een verguld zilveren draagteken, bestaande uit een insigne en een koekepan aan. Dit insigne, dat op Hardzeildag nog steeds wordt gedragen door de voorzitter van de K.W.S., draagt de inscriptie 'Sneek 16-8-1882'. Sinds 1882 was de Sneker Pan min of meer het symbool van de Sneker zeilsport en met name van de Hardzeildag. In 1954 besloot het gemeentebestuur tot het instellen van de Orde van de Schipper van de Sneeker Pan. Op voordracht van de K.Z.V.S. en de S.Z.C. onderscheidde de gemeente daarmee een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor de zeilsport in het bijzonder en voor de Sneekweek in het bijzonder. Tot 1966 werd alleen een oorkonde uitgereikt. Sinds dat jaar werd ook een koperen koekepan uitgereikt. De eerste werd gemaakt door Hendrik Willem Ferwerda. De tweede, uitgereikt in 1967 aan Heppie Stam, werd vervaardigd door koperslager Jan Dijkstra uit Sneek, die sindsdien alle andere pannen ook heeft vervaardigd.
literatuur:
- Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1989, pp. 24-25
- G.J. Ubbink 'De Sneeker Pan' in: Sneeker Nieuwsblad 9 aug. 1984.
- Sneeker Nieuwsblad 24 dec. 1989
Reacties