Datering
Maker Jacob Grevenberg
Doos met evenaar en muntgewichtjes.
Houten doosje, bevattende een kleine evenaar met een driehoekige en een ronde schaal. Achter een schuif in het deksel acht en in de doos vijf muntgewichten. Achter een schuif in de doos de aasgewichten. Het deksel is aan de buitenkant versierd met houtsnijwerk (geometrische motieven). In een van de schalen van de evenaar de letters IG (het vervaardigersmerk). Opschrift (inkt op hout) binnenkant deksel: 'Recht Abgezogene Waag Und gewicht / macht meister Jacob Grevenberg / Waagen macher Wonhaft zu Cöllen / unter helm schlager A. 1743'. Boven de vakjes met de muntgewichten de namen van de munten: 'dub: ducat' (dubbele dukaat - staande man met de letters HD), 'ducat' (dukaat, staande man met de letters HD), 'mirledung' (mirliton, krullen met kroon), '½ son. Pistol' (halve zonpistool, gevoet kruis met in het midden een zon), '1 pistolett' (pistool, gevoet kruis), ½ pistolett (half pistool, gevoet kruis), '½ carolin' (halve goudgulden, rijksappel), 'Golt M.' (Max d'Or, wapen van Maximiliaan Emanuel van Beijeren), '2 pistoletten' (dubbele pistool, gevoet kruis), 'Esga' (aasgewichten), 'Severin' (Souvereign, gekroonde kop met de letters HR), 'H. Louis d'Or' (Louis d'Or, gekroond monogram), 'Caroliner' (goudgulden, twee koppen met ster), 'Son Pistol' (zonnepistool, gevoet kruis met in het midden een zon).
De muntgewichten werden gebruikt door kooplieden om munten na te wegen. Door afvijlen (snoeien) verloren munten aan intrinsieke waarde. Om te voorkomen dat men te lichte munten aannam hadden kooplieden een evenaartje en muntgewichten (normgewichten) bij zich. Om bij gesnoeide munten het verschil met het normgewicht te kunnen meten werden de kleine gewichten (aasgewichten) gebruikt.
Een vrijwel identiek muntdoosje (Jacob Grevenberg, 1743) is in het bezit van het Fries Museum. Een soortgelijk doosje bracht in 1984 op een veiling in Essen DM 1.300,= op.
literatuur:
- Dr. Brune Kisch, Gewichte- und Waagemacher im alten Köln, p. 74 ev.
- Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1953.
Reacties