Datering
Maker Onbekend

Botervorm: schaap.

Botervorm in twee helften. Taps toelopend hout met daarin twee gaten. Aan de binnenkant van de vorm de matrijs voor het vormen van een beeldje van boter in de vorm van een liggend schaap. Het hout is ernstig aangetast door houtworm.
De herkomst van de botervormen is niet bekend.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 21 juli 1949.

Identificatie
Titel
Botervorm: schaap.
Objectnummer
FSM-N-042
Objecttype
  • Botervormen
    Een botervorm is er in diverse uitvoeringen. Op de bodem van de houten kom zijn er versieringen aangebracht. De kom wordt gevuld wanneer de boter zacht is. Soms wordt er ook wat bloem in gestrooid, zodat de boter niet aan de wanden van de kom zou kleven. Wanneer de boter dan stijf is, kan ze uit de vorm worden gehaald door de kom omgekeerd uit te kloppen waardoor de versierde kant van boven komt te liggen. (bron: Museum voor Heem- en Oudheidkunde te Kontich (B))
  • Vormen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015786
Over
Onderwerpen
  • Dieren
  • Zuivelbereiding
    Bereiding van melkproducten als boter en kaas.
Werk
Breedte
9.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
15.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA