Datering
Maker Emrik & Binger

Emrik en Binger - Lithografie met voorstelling van een boeier en een beurtschip.

Kleurenlithografie. Voorstelling van een een wijd water met rechts een havenhoofd. Centraal op de voorgrond een beurtschip (hektjalk) waarvan de zeilen worden gehesen). Links op het tweede plan een zeilende boeier. Opschrift: 'Boeijer en Beurtschip. Beurtman gewoonlijk genoemd. Boeijers en beurtschepen bevaren de Zuiderzee, worden daarom binnenvaartuigen genoemd. Zij vervoeren steen, hout, turf, kalk enz., alles wat in den binnelandschen handel voorkomt. Boeijers worden ook wel als pleiziervaaruigen gebruikt, vooral in Friesland'. Vervolgens aanwijzingen voor het aanbrengen van garen op de lithografie op de plaatsen van de tuigage. De plaat is een uitgave van M.M. Couvé te Den Haag.
De lithografie werd vervaardigd in de steendrukkerij van David Emrik (1841-1911) en Charles Binger (1830-1916) te Haarlem. Deze steendrukkerij was actief tussen ca. 1860 en ca. 1910. Zij tekenden niet zelf maar hadden lithografen in dienst. De naam van de tekenaar werd gewoonlijk niet vermeld op de afdrukken. Eén van hen was Jozef Scheidel (1848-1895) uit Medemblik, die vanaf 1888 onder contract stond bij Emrik en Binger. Een achterkleinzoon van Jozef Scheidel meent in deze prent de hand van zijn overgrootvader te herkennen. De prent zal daarom vermoedelijk tussen 1888 en 1895 getekend zijn. (naar aanvulling van R. Scheidel dd. 24-02-2014 en RKD)

Identificatie
Titel
Emrik en Binger - Lithografie met voorstelling van een boeier en een beurtschip.
Objectnummer
FSM-E-282
Objecttype
  • Lithografieën
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Scheepsafbeeldingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015969
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.A round-built inland vessel, which lent itself to many uses and was widely used, among other things, for private transportation, as a market vessel, vcoor church attendance, transportation, pleasure boating and the like) (MARDOC)One of the most typical Dutch pleasure craft that entered service under various forms during the 17th century. It is generally characterized by its round shapes and its length-width ratio of 3:1. The yacht carries a so-called buoy rig also known as mizzen rig with a mainsail with curved gaff and boom, while the staysail is held out on a bottlenose rudder, the jib on a jib boom. The swords were broad and rounded. Boeiers were pre-eminent luxury ships, often beautifully decorated with carving and carving. They are still sailing today.Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
  • Hektjalken
    Tjalk gebouwd met een hek of staatsie in tegenstelling tot de gewone tjalk die als een draaioverboord is gebouwd. (aatned.nl)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
32.5 cm
Lengte
49.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Emrik & Binger
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA