Datering
Maker Onbekend

Drie kuikens van een kuikboor.

Drie kuikens van een kuikboor. Twee balustervormige houders en één conische houder. In de houders een centerboor en twee lepelboren. De kuikens hebben vierkante schachten. In de schachten zijn met slagletters merken aangebracht: '35' en 'JP'.
Een kuiken werd gebruikt in een kuikboor. Dit was een houten omslagboor waarin aan de onderzijde een vierkant gat zat waar het kuiken in paste. Op deze manier waren de boren gemakkelijk te verwisselen.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Drie kuikens van een kuikboor.
Objectnummer
FSM-1999-780
Objecttype
  • Kuikens
    Los inzetstuk in een booromslag, waarin een boorijzer gevat kan worden. Z.Ned. pop, puppe. (Haslinghuis)
  • Kuikboren
  • Boren
    Werktuig met aan het uiteinde een smal puntje waarmee draaiende een rond gat gemaakt kan worden in een harde stof. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016710
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
18.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden