Datering
Maker Onbekend

Zilveren schelling van Sneek uit de periode 1470-1493.

Zilveren schelling van Sneek (Sneker vlieger). VZ: Stadswapen in een geparelde binnencirkel en het omschrift 'MONETA : NOVA : DE : SNEKEN' (= nieuwe munt van Sneek). KZ: versierd vierkant gevoet kruis met in het midden de letter S. en het omschrift 'BEN . E ... T / QV : VE / NIT' (= gezegend hij die komt (in de naam des Heren)'. Biljoen. 0,45 gram.
De Sneker vlieger is zeer zeldzaam. In de veilingcatalogus: 'Uniek, ongepubliceerd type'. De munt is gevonden te Kloosterlidlum. 'De verschillende denominaties strekken zich uit over de periode vanaf circa 1470 tot 1493. Deze interpunctie en het omschrift vertonen geen overeenkomst met de enkele stuivers'. Nadat in de 13-de eeuw het munthuis van Stavoren was gesloten, waren er geen munten meer in Friesland geslagen. In de tweede helft van de 15-de eeuw namen de overheden van de vrije stedelijke republiekjes Sneek, Leeuwarden en Bolsward de muntslag weer zelf ter hand. De Sneker en Bolswarder munten stonden niet hoog aangeschreven wegens het lage zilvergehalte. De schepenen en raad van de stad Deventer gingen zelfs zo ver dat ze aannemen van de Sneker en Bolswarder munten verboden in 1478. Een lang leven was deze munten niet beschoren. Er zijn muntseries bekend uit de jaren 1476, 1477, 1478, 1492 en 1493. Albrecht van Saksen stelde in aug. 1498 nog een muntmeester in Sneek aan, te weten Martinus Nijekamer, maar dat was meer een erebetrekking. Voor 1500 was het al gedaan met het Sneker munthuis.
literatuur: - Van der Chijs V.4. (variant) - Sneeker Nieuwsblad 22 juli 1952, 19 aug. 1952, 22 november 1955, 24 nov. 1955, 5 mei 1958. - Jaarverslag Friesch Genootschap 1938, p. 41 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1952 - Drs. A.R. Puister 'Friese stedelijke munten'. in: Jaarboek voor Munt en Penningkunden 68 (1981) pp. 27-45.

Identificatie
Titel
Zilveren schelling van Sneek uit de periode 1470-1493.
Objectnummer
FSM-2000-052
Objecttype
  • Munten
    Geldstuk. Stuk metaal, veelal rond, voorzien van een stempel aan weerszijden, dat dient als ruilmiddel. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Schellingen
    Zes stuivers.(Woordenlijst vocsite.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017093
Over
Onderwerpen
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
  • Sneek
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden