Datering
Maker Tjitte Reitsma

Zilveren tabaksdoos met de inscriptie "Lieuwe Goffe Jensma / 5 Maart 1870."

Zilveren tabaksdoos met scharnierend deksel. Rechthoekig van vorm. Op het deksel gedreven voorstellingen in twee cartouches: aan de rechterzijde een dorpsgezicht met kerktoren en molen; aan de linkerzijde een dorpsgezicht met molen. De voorstellingen zijn omgeven met krullende versieringen. Langs de rand van het deksel een stippelgravure: bladmotieven. Langs de opstaande randen horizontale lijnen van streep- en stippelgravure. Aan de onderzijde zijn tevens horizontale lijngravures aangebracht. Aan de binnenzijde van het deksel de inscriptie: "Lieuwe Goffe Jensma / 5 Maart 1870."
De tabaksdoos was van Lieuwe Goffe Jensma, de overgrootvader van G.L. Jensma (de schenker). Lieuwe Goffes Jensma werd geboren op 5 maart 1850 te Westernijkerk. Van beroep was hij gardenier/grutter en meelkoopman te Holwerd. Later werd hij winkelier te Leeuwarden, waar hij op 28 mei 1922 overleed. Op 25 mei 1875 trouwde hij met Dieuke Uilkes Koopmans, geboren te Holwerd op 20 oktober 1851, overleden te Leeuwarden op 9 juli 1933. Zij was de dochter van Uilke Jans Koopmans, de stichter van Koopmans' Meelfabrieken en Trijntje Jans Bierma. Samen kregen zij vijf kinderen: Trijntje Lieuwes Jensma, Janke Lieuwes Jensma, Uilke Lieuwes Jensma, Goffe Lieuwes Jensma en Jan Lieuwes Jensma. De tabaksdoos is vervaardigd door de zilversmid Tjitte Stevens Reitsma. Geboren te Lemmer 1 aug. 1821. Zoon van Steven Tjittes Reitsma, zilversmid te Lemmer en Sneek. Trouwde met Froukje Posthumus. Overleden te Sneek op 24 aug. 1904. Had een zilversmederij in Sneek van 1859-1892. Hij was werkzaam in Sneek aan de Lemmerweg. Let op: de meestertekens 9150 en 9151 worden door Koonings geplaatst bij S.F. Reitsma te Heerenveen. Deze notatie is niet juist. Het moet dus T.S. Reitsma te Sneek zijn.
Literatuur: - Goffe Jensma, Jensma, een boerengeslacht uit het Noorden van Friesland, (Leeuwarden 1979).

Identificatie
Titel
Zilveren tabaksdoos met de inscriptie "Lieuwe Goffe Jensma / 5 Maart 1870."
Objectnummer
FSM-2004-286
Objecttype
  • Tabaksdozen
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
  • Rookwaren
  • Sierdozen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020031
Over
Onderwerpen
  • Molens
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
  • Dorpsgezichten
    Beeldende werken waarvan de hoofdvoorstelling een dorp is. Gebruik 'stadsgezichten' voor beeldende werken waarvan de hoofdvoorstelling een stad is. (AAT)
  • Torens
    Bouwwerk van grote hoogte in verhouding tot de doorsnede.
Werk
Breedte
7.5 cm
Hoogte
2.2 cm
Lengte
13.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Tjitte Reitsma
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden