Datering
Maker Wilhelm Rievel
Schoorsteenstrijkijzer Rievels Patent Persyzer
Schoorsteenstrijkijzer geschikt voor houtskool. Gietijzer met scharnierend deksel dat met een palletje is vast te zetten. Aan de achterzijde een verstelbare beluchtingsopening en achterop de deksel een draaibare schoorsteen. Op de deksel "Rievels Regulier Bügeleisen 3" en: "D.R.G.M.". Aan de zijkant van de deksel een opgeschroefd plaatje met: "Rievels Patent Persyzer". Onder het houten handvat een gebogen beschermplaat van twee dunne platen ijzer met daartussen een laag asbest.
De meeste schoorsteen-strijkijzers werden voor links en rechtshandigen geconstrueerd om de rook zoveel mogelijk bij de gebruikster weg te leiden. Het Rievel's Patent-strijkijzer werd uitgevoerd met een draaibare schoorsteen en was daarmee "von einer epochemachenden Neuheit und leicht handlicher Formen". Het strijkijzer was verkrijgbaar in 5 maten van 4 tot 12 kilogram.
de afkorting D.R.G.M. staat voor: Deutsches Reichs- Gebrauchs- Muster.
Het strijkijzer is afkomstig uit de kleermakerij van Hendrik Wilbers.
Hendrik Wilbers (bozum 14-6-1883 - Amsterdam 18-6-1935), eerst kleermaker, dan werkzaam bij Lankhorst. Op zijn 24e weer werkzaam als kleermaker. 29-5-1909 getrouwd met Grietje Doevendans. Rond 1918 openen zij een stoffenzaak annex kleermakerij in de Galigastraat te Sneek. Broer Sietze Wilbers wordt knecht in de zaak.
Door verkeerde praktijken van een bankdirecteur raken veel middenstanders hun geld kwijt en worden ook Hendrik en Grietje Wilbers gedwongen de zaak te verkopen. Zij vertrokken hierop naar Woudsend. Binnen een jaar verhuisden zij weer terug naar Sneek, naar een bovenwoning op de Oude Koemarkt.
In mei 1928 vertrok het gezin, Hendrik en Grietje met dochters Elisabeth en Cornelia, naar Amsterdam omdat er door de oprukkende confectie-industrie geen toekomst meer leek voor een maat-kleermaker in Sneek.
Meer genealogische gegevens in de map: "Geschiedenis van het kleermakersgeslacht Wilbers, 1660-1985", opgenomen in de documentatieverzameling.
Reacties