Datering
Maker Onbekend

Passer gebruikt in een kleermakerij

Houten passer. Eén been met punt, het andere met een houder voor krijt. bijeengehouden door een bout met vleugelmoer. Op het buitenste been een ingedrukt logo met : "R.W.A."
De passer is afkomstig uit de kleermakerij van Hendrik Wilbers. Hendrik Wilbers (bozum 14-6-1883 - Amsterdam 18-6-1935), eerst kleermaker, dan werkzaam bij Lankhorst. Op zijn 24e weer werkzaam als kleermaker. 29-5-1909 getrouwd met Grietje Doevendans. Rond 1918 openen zij een stoffenzaak annex kleermakerij in de Galigastraat te Sneek. Broer Sietze Wilbers wordt knecht in de zaak. Door verkeerde praktijken van een bankdirecteur raken veel middenstanders hun geld kwijt en worden ook Hendrik en Grietje Wilbers gedwongen de zaak te verkopen. Zij vertrokken hierop naar Woudsend. Binnen een jaar verhuisden zij weer terug naar Sneek, naar een bovenwoning op de Oude Koemarkt. In mei 1928 vertrok het gezin, Hendrik en Grietje met dochters Elisabeth en Cornelia, naar Amsterdam omdat er door de oprukkende confectie-industrie geen toekomst meer leek voor een maat-kleermaker in Sneek.
Meer genealogische gegevens in de map: "Geschiedenis van het kleermakersgeslacht Wilbers, 1660-1985", opgenomen in de documentatieverzameling.

Identificatie
Titel
Passer gebruikt in een kleermakerij
Objectnummer
FSM-2006-008
Objecttype
  • Passers
    Tweebenig instrument(je) om cirkels of bogen te beschrijven en kleine afstanden te meten en uit te zetten bij tekenwerk. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020474
Over
Onderwerpen
  • Kleermakerijen
  • Sneek
Werk
Lengte
41.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden