Datering
Maker Onbekend

Naaispaan, gebruikt door Romke Poelstra te Sneek.

Naai- of stikspaan. Smalle houten plank met op ca. 1 derde van de lengte daartegen een tweede plank scharnierend gemonteerd. Beide planken buigen aan het open eind licht naar elkaar zodat een bek onstaat. Op de lange plank ter hoogte van het scharnier een afgerond houten blok. Op de tweede plank bij de bek eenzelfde blok. Het geheel loopt taps toe waarbij de bek het breedste punt is.
De Naaispaan staat ook wel bekend als stikspaan of als naaispan. Het werd gebruikt in een zittende houding. De spaan werd dan op het linkerbeen gelegd met het blok van de kortste plank steunend op het bovenbeen. Het rechterbeen lag dan over de spaan met het blok van de langste plank in de knieholte. Het gewciht van het rechterbeen drukte de beide planken vervolgens samen zodat zij het werkstuk in een stevige grip hielden. Men had hierdoor beide handen vrij voor het werken met naald en draad in stug zeildoek of leer. In de literatuur staat het vooral bekend als leerwerkersgereedschap maar dit exemplaar is gebruikt bij zeilmakerswerkzaamheden. Romke Poelstra (1933-1999) was mastmakersknecht te Sneek. In de jaren 1980 kwam hij als conciërge bij het FSM en hij werkte hier tot 1991.
literatuur: - A. Jackson en D. Day, Handboek gereedschap (Deventer 1979) p. 59

Identificatie
Titel
Naaispaan, gebruikt door Romke Poelstra te Sneek.
Objectnummer
FSM-2008-008
Objecttype
  • Klemgereedschap
  • Naaigerei
    Alles wat men voor het naaien nodig heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020998
Over
Onderwerpen
  • Zeilmakerijen
    Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
Werk
Breedte
7.7 cm
Hoogte
17.5
Lengte
111.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden