Datering
Maker J.A. Henckels AG Zwilling

Verzameling houtsnijgereedschap gebruikt door mw. C.W. Lely-Loder.

Verzameling houtsnijgereedschap. Twee gutsen, vier schuine beitels, zes kerfmessen, en hoekmes en een slagstempel of 'zander'. De gereedschappen zijn vervaardigd door Zwilling, Sinderam & Co. en enkele onbekende makers. Het gereedschap wordt bewaard in een blik oorspronkelijk bedoeld voor 'Chocolaad Carro's' van de N.V. Chocolaadfabrieken A. Driessen te Rotterdam.
Het gereedschap is gebruikt door Cornelia Wilhelmina Lely-Loder uit Den haag die er kerfsneewerk en later figuratief snijwerk mee maakte.
Enkele gereedschappen zijn gemaakt door de firma Sinderam & Co. uit Amsterdam. Deze firma is ook de uitgever van een 'Handleiding tot zelfonderricht van Friesch Houtsnijwerk'. In de handleiding een beschrijving van de gereedschappen en hun gebruik. De schuine beitels of 'steekmessen' werden gebruikt voor het maken van korte rechte snedes. Voor langere of ronde snedes werden de kerfmessen gebruikt. De slagstempel diende voor het bewerken van onbesneden vlakken. Deze werden onregelmatig bewerkt met de stempel waardoor het hout een korrelig aanzien kreeg dat zandgrond genoemd werd. De stempel werd daarom ook wel zander genoemd.
literatuur: H.W. Sinderam, Handleiding tot zelfonderricht van Friesch Houtsnijwerk (Amsterdam, z.j. ca. 1915)

Identificatie
Titel
Verzameling houtsnijgereedschap gebruikt door mw. C.W. Lely-Loder.
Objectnummer
FSM-2009-156
Objecttype
  • Beitels
    Lang ijzeren gereedschap met aan één zijde een scherpe snede. Als gereedschap voor houtbewerking heeft het meestal een houten heft of is het in een schaaf gevat. De snijkant wordt vouw genoemd. Men onderscheidt de steekbeitel, hakbeitel of fermoor, schiet- en kantbeitel (voor lichter werk), scharnier- of knierbeitel en de guts. Schaafbeitels zijn verschillend van vorm, afhankelijk van vorm en functie van de schaaf. De breedte van hak- en steekbeitels wordt doorgaans in duimen of delen ervan aangegeven: 1/2, 3/4, 1, 5/4, 11/2 enz.. (Haslinghuis)
  • Gutsen
    Holle beitel. Het hecht is aan de bovenkant rond in verband met duwen met de hand. Gutsen waren verkrijgbaar in breedten van J/8 tot 2. Zij komen in normale beitellengte voor en er werden ook korte geleverd. Er waren gutsen in drie holten verkrijgbaar: flauw, half flauw en hoi. De steekguts heeft een vouw die naar binnen gekeerd is. Bij de vermetguts is de vouw naar buiten gekeerd. Ander naam: verkeerde guts.
  • Kerfmessen
  • Gereedschap
    Gereedschap, apparatuur en benodigdheden oorspronkelijk gemaakt voor het beheer, toezicht, vangen, oogsten of verzamelen van hulpbronnen of te transformeren of wijzigen van bepaalde materialen, zowel ruw als bewerkt. (Nomenclature 3.0 for Museum Cataloging)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021737
Over
Onderwerpen
  • Kerfsneewerk
Vervaardiging
Maker
  1. J.A. Henckels AG Zwilling
  2. Sinderam & Co.
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA