Datering
Maker Onbekend

Pijpenstander van gedraaid hout.

Pijpenstander. Gedraaide houten bak met koperen binnenbak. Daarop een door snijwerk getordeerde en deels gedraaide steel. Boven een houder met drie gaten. Hierin ook diverse oude schroefgaatjes waar mogelijk (koperen?) beslag mee bevestigd was. Het onderste deel van de steel is hol. De top is zwart geverfd, het overige hout is gepolitoerd.
In de stander werden kleipijpen rechtopstaand bewaard.
De stander is gebruikt door Adriaan Jacob Boomgaard (1862-1931), banketbakker aan de Suupmarkt (nr. 10) te Sneek. Bij zijn huwelijk in 1889 met Dirkje Zuiderbaan (1864-1942) woonde Boomgaard nog in Groningen. De banketbakkerij van A.J. Boomgaard was tot 1926 gevestigd aan de Suupmarkt. Blijkens een bericht in de Leeuwarder Courant moest A.J. Boomgaard de zaak dat jaar verkopen in verband met ziekte. In de documentatieverzameling prints van foto's uit het begin van de twintigste eeuw van Adriaan Jacob Boomgaard en zijn vrouw Dirkje Zuiderbaan.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 2 juli 1926

Identificatie
Titel
Pijpenstander van gedraaid hout.
Objectnummer
FSM-2010-019
Objecttype
  • Pijpenstanders
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021815
Over
Onderwerpen
  • Pijpen
    Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak. (Wikipedia)
  • Rookwaren
Werk
Hoogte
58.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden