Datering
Maker Onbekend

Tegel met voorstelling in blauw van een trekschuit

Tegel met in blauw een voorstelling van een trekschuit, getrokken door een paard met ruiter. Op de achterzijde en aan de randen resten van kalkmortel.
De tegel is vermoedelijk vervaardigd in Harlingen rond 1660. In die tijd was de trekschuit een zeer modern vervoermiddel.
De tegel werd aangetroffen tijdens verbouwwerkzaamheden aan de panden van het Fries Scheepvaart Museum. In het achterhuis van het pand Kleinzand 18 was de tegel met haar beschilderde kant in een kalklaag verwerkt die tevoorschijn kwam bij het verwijderen van een verdiepingsvloer. Vermoedelijk diende de tegel slechts als vulmiddel. Bij deze tegel werden bovendien nog andere tegels aangetroffen die op dezelfde manier waren verwerkt. (2010-068 t/m 072). Op deze tegels afbeeldingen van ruïnes, een vogel, een engel en de god Neptunus op een zeemonster.

Identificatie
Titel
Tegel met voorstelling in blauw van een trekschuit
Objectnummer
FSM-2010-067
Objecttype
  • Schepentegels
  • Tegels
    Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021906
Over
Onderwerpen
  • Trekschuiten
    Over het algemeen wordt de term trekschuit gebruikt voor scheepjes, die voornamelijk passagiers en hun bagage vervoerden. Zij deden ook aan pakket en postbezorging. (www.debinnenvaart.nl)Vaartuig dat werd gejaagd; als regel werd een jaagschuit gebruikt in de beurtvaart of voor personenvervoer.
  • Fredehiem
Werk
Breedte
13.0 cm
Hoogte
12.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.Pottery is a fragile, low-temperature fired (600-900°C), porous ceramic that can be all kinds of color, with or without glaze.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden